Met deze mini tomaten tarte tatins zet je een lekkere lunch op tafel maar ook in de lunchbox zijn deze kleine hartige taartjes een welkome afwisseling op het broodje met kaas of ham. Ik schreef het recept voor een tomatenspecial in de Hello Jumbo. Minitomaatjes hebben een volle en kruidige smaak. Heel lekker om als tussendoortje van te snoepen maar ook goed te verwerken in salades of in deze hartige taartjes. Omdat er geen vlees in verwerkt wordt zijn deze smakelijke tomatentaartjes bijzonder geschikt om mee te nemen naar een picknick. Met de oregano en de pijnboompitten maak je heerlijke kleine Franse taartjes met een Italiaanse twist.

Lunch- of picknickgerecht voor 4 personen

4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
30 g boter
2 bosuien, in schuine stukjes van 1 cm
30 g suiker
½ tl gedroogde oregano
1 ½ el pijnboompitten, geroosterd
250 g snacktomaatjes (rood, geen en oranje), gehalveerd
Extra nodig: 4 lage ronde taartvormpjes (ø 10 cm), cocktailprikker

1 Verwarm de oven voor tot 200 °C. Druk met een taartvormpje heel licht 4 cirkels in de plakjes bladerdeeg en knip de deegcirkels op ½ cm van het cirkelrandje uit.

2 Smelt de boter in een koekenpan en bak de bosui met 15 g suiker 1 minuut. Voeg 2 el water toe en laat de bosui nog 2 minuten zachtjes pruttelen.

Strooi de rest van de suiker met de oregano en pijnboompitten over de bodems van de taartvormpjes. Verdeel de tomaatjes en de bosuitjes met de suikersiroop erover.

Leg de bladerdeegcirkels erop en stop de randen in. Prik het deeg op verschillende plaatsen met de cocktailprikker in. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak de tarte tatins in 20 minuten lichtbruin en gaar.

Neem ze uit de oven en laat de mini tomaten tarte tatins 7 minuten rusten. Keer ze met behulp van een schoteltje en serveer ze warm of lauwwarm. Lekker met een frisse groene salade.

Bereidingstijd: ± 20 minuten + 7 minuten wachten
Oventijd: ± 20 minuten

Tips
• Vervang de verschillende kleuren snacktomaatjes door rode snacktomaatjes.
• Snijd de taartjes in puntjes en serveer ze als borrelhapje.