Deze noten-havermoutkoek maak je in ongeveer 35 minuten. Zo’n recept is heel fijn als je onverwacht visite krijgt en snel iets lekkers bij de koffie of thee wilt maken. Deze notenkoek kun je ook goed samen met de kinderen maken. Ik bak graag en experimenteer er lekker op los. Gebruik dit recept dan ook als basis en varieer met wat je op het moment in huis hebt.

Voor 20 stukjes

100 g hazelnoten
125 g zachte boter
25 g fijne tafelsuiker
50 g gele basterdsuiker
75 g zelfrijzend bakmeel
110 g havermout
1 eetlepel venkelzaad
1 klein ei
30 g pure chocolade, in stukjes gehakt
extra nodig: brownievorm of rechthoekige vorm ± 24 x 19 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Hak de noten grof.

Klop met een mixer met gardes de boter met de suiker romig. Kneed het bakmeel, de havermout, de venkelzaadjes, de noten, het ei en een mespunt zout erdoor.

Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan. Bak de koek in het midden van de voorverwarmde oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar.

Snijd de koek in de vorm in ± 20 stukjes en laat op het bakpapier op een taartrooster afkoelen.

Vouw een puntzakje van bakpapier, smelt de chocolade (au bain-marie) en doe het over in het zakje. Knip ene klien puntje van het zakje en spuit de chocolade over de noten-havermoutkoek.

Bereidingstijd: ± 15 minuten en ± 20 minuten oventijd

Variatietip
• Vervang de venkelzaadjes door 2 eetlepels sinaasappelrasp, kneed de rasp door het deeg.
• Voor de noten kun je ook andere noten nemen. Denk eens aan amandelen, pistachenootjes of walnoten.
• Vervang de noten door gedroogde vruchten zoals cranberries, rozijnen, krenten, stukjes dadel, vijg of abrikoos of gedroogde kersen.
• Geen zelfrijzend bakmeel in huis en wel bloem? Neem dan 70 gram bloem en 1½ theelepel bakpoeder.