Deze ovenschotel van aardappel, venkel, paprika en olijf gaat er vast wel in! Lekker gekruid met gerookte paprika, oregano en een beetje chilipeper past deze ovenschotel prima op zo’n frisse lentedag als vandaag.

Hoofdgerecht voor 4 personen

800 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukjes
100 g olijven
3 el olijfolie
2 uien, in dunne boogjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
½ rode peper, fijngehakt
1 venkelknol, in dunne reepjes
3 rode puntpaprika’s (bijv. buitenbeentjes), in dunne ringen
4 el fijngesneden oreganoblaadjes
2 tl gerookte paprikapoeder
2 el tomatenpuree
250 ml heet water
100 g extra belegen kaas, grof geraspt
100 g broodkruim (van bruin of desembrood)

Kook de aardappelen in water met zout gaar. Snijd 3 olijven in plakjes en hak de rest grof.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit de olie in een ruime braadpan of wok en fruit de ui al omscheppend 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de rode peper en de venkel toe en bak ze ± 5 minuten mee. Schep de paprika en de knoflook erdoor en bak alles nog ± 3 minuten.

Schep de gehakte olijven met 2 eetlepels gesneden oregano, het paprikapoeder en de tomatenpuree erdoor. Voeg het water en versgemalen peper en zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. Neem de pan van het vuur. Schep de kaas en het broodkruim door elkaar.

Verdeel de aardappelen over de bodem van een ovenschaal. Verdeel de groenten erover. Strooi het kaasmengsel en de in plakjes gesneden olijven erover en laat de schotel in ± 10 minuten gratineren. Strooi vlak voor het serveren de rest van de oregano over e ovenschotel van aardappel, venkel, paprika en olijf.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 10 minuten

Tip
Oud brood kun je prima verkruimelen in een keukenmachine. Als je sneetjes oud brood helemaal laat drogen en ze heel fijn maalt heb je prima paneermeel. Bewaar dit paneermeel in een goed afsluitbare voorraaddoos.