Voor deze pasta met tomaat, hazelnootpesto en burrata maken we zelf pesto. Deze keer vervang ik de pijnboompitten door hazelnoten. De hazelnoten worden eerst geroosterd en ik gebruik minder basilicum daardoor komt de lekkere hazelnootsmaak nog meer tot zijn recht. Met dit pastarecept zet je binnen een half uur een lekker gerecht zonder vlees op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

25 g hazelnoten
2 teentjes knoflook, gepeld
15 g basilicum + extra om te garneren
50 g Parmezaanse kaas, in stukjes
± 65 ml olijfolie extra vierge
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
150 ml passata
200 g (verse) pasta (bijv. spaghetti of tagliolini)
10 kerstomaatjes, gehalveerd
1 burratakaasje à 150 g
Extra nodig: keukenmachine

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rooster de hazelnoten in de voorverwarmde oven in ± 7 minuten lichtbruin. Snijd 1 teentje knoflook in stukjes en snipper de ander. Snijd de basilicum grof.

Doe de hazelnoten onderin de kom van de keukenmachine. Doe de grof gesneden basilicum en de kaas erbij.

Laat de machine kort op hoge toeren draaien en voeg in een dun straaltje ongeveer 50 ml van de olijfolie toe. Voeg zoveel olie toe tot je een dikke pesto hebt. Breng de pesto op smaak met versgemalen peper en een snufje zout.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui al omscheppend ± 5 minuten op een halfhoog vuur glazig. Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit 2 minuten mee.

Voeg de passata toe en breng alles aan de kook. Laat de saus op een laag vuur 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg als de saus teveel inkookt een beetje heet weer toe.

Kook intussen de pasta, in ruim gezouten water, volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af maar vang een kopje water op. Schep de pasta en de kerstomaatjes door de tomatensaus en voeg zo nodig wat kookwater toe.

Verdeel de pasta over de borden. Halveer de burrata en leg op elk bord een half kaasje. Lepel er wat van de pesto over en garneer de pasta met tomaat, hazelnootpesto en burrata met wat fijngeknipt basilicum. Geef de rest van de pesto er apart bij.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Sneller klaar

Vervang de zelfgemaakte pesto door kant en klare pesto.