Ik ben dol op deze pavlova met gegrilde mango en amandeltjes. Sinds ik het recept heb geschreven voor het paasnummer van de Jumbo dit jaar heb ik hem al heel wat keren gemaakt. Zo vreselijk lekker die combinatie van krokant schuim dat vanbinnen een beetje taai is, romige limoenkwark, zoete gegrilde mango en knapperige geroosterde amandeltjes. Met zo’n pavlova zet je met recht een spektakelstuk op tafel!

Gebak of nagerecht voor 8 personen

1 bak Franse kwark mager (500 g)
2 el amandelschaafsel
3 eieren
225 g fijne tafelsuiker
2 limoenen, schil geraspt
250 ml halfvolle melk
1 tl maïzena
1 mango
1 el plantaardige olie
Extra nodig: zeef, schone theedoek (zonder wasmiddelluchtjes), bakpapier, bakplaat keukenmachine of mixer, houten lepel, aluminiumfolie

Leg de zeef op een kom. Maak de theedoek vochtig en leg in de zeef. Schep er de kwark in. Laat de kwark 3 uur uitlekken. Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin en schud ze op een bord.

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Teken twee cirkels van ø 20-22 cm op het bakpapier. Splits de eieren en zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het wit komt. Houd de dooiers apart. Klop in de keukenmachine of met de mixer in een ruime kom de eiwitten dik en dof glanzend. Voeg al kloppende beetje bij beetje 100 g suiker toe en ga door met kloppen totdat je de kom op zijn kop kunt houden.

Verdeel het eiwit over de cirkels op het bakpapier. Strijk het met een lepel uit naar de rand. Maak de rand iets hoger. Laat de schuimbodems in 2-2½ uur in de voorverwarmde oven drogen.

Breng de melk met de limoenrasp tegen de kook aan. Laat de melk ± 15 minuten trekken. Klop intussen de dooiers met 125 g suiker en de maïzena dik, lichtgeel en romig. Zeef de melk. Schenk al kloppende de melk bij het dooiermengsel.

Doe het over in een schone steelpan en verwarm het al roerende met een houten lepel totdat de vla gebonden is. Let op de vla mag niet koken anders gaan hij schiften en wordt hij onbruikbaar. Schenk de vla direct in een schone schaal zodat hij niet verder kan nagaren en koel direct.

Neem de schuimbodems, als ze helemaal droog aanvoelen, met papier en al uit de oven en leg ze op een taartrooster. Laat ze 10 minuten liggen en verwijder voorzichtig het papier. Laat de bodems helemaal afkoelen.

Verwarm de grill voor. Schil de mango snijd het vruchtvlees in partjes van de pit. Leg de mangoparten op een met aluminiumfolie bekleed bakblik en bestrijk ze dun met olie. Rooster de mango onder de hete grill in 5-7 minuten lichtbruin.

Spatel de limoenvla door de kwark. Spatel niet langer dan noodzakelijk. Verdeel de limoenkwark over de schuimbodems. Leg een schuimbodem op een taartschaal en verdeel de helft van de mango erover. Leg de andere schuimbodem erop. Verdeel de rest van de mango erover. Bestrooi met het amandelschaafsel. Serveer de pavlova met gegrilde mango en amandeltjes direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ 2½ uur oventijd)

Tips
Gebruik de bodem van een springvorm als omtrekvorm voor de cirkels.
Vervang de gegrilde mango eens door ananas of gemengd rood fruit.
Heb je een citroengeranium in de vensterbank? Pluk 2-3 takjes, was ze goed en laat ze, in plaats van de limoenrasp, in de slagroom meetrekken.