Dit pecan taart recept is een echte gouwe ouwe! Ik schreef het toen in net begonnen was met mijn bedrijf en om Marijke’s Media Keuken te promoten hadden we een promotionele campagne bedacht. Een uitgebreide mailing in diverse stappen. Via de mail was toen geen issue dus ging het per post. Dit recept was een onderdeel van drie recepten die ik in drie weken naar alle culinaire redacteuren van de dames- en foodtijdschriften verzond. Tijdens het opruimen van mijn bureaulades vond ik onderop het mapje met de drie recepten. Deze pecan taart is zo lekker dat ik dacht die kan ook wel op mmk.nl. Dus hebben wij net koffiegedronken met een lekker stuk versgebakken pecan taart zodat ik er een nieuwe foto van kon maken want de oude was wel ietsiepietsie gedateerd…

Voor 12 punten

225 g zelfrijzend bakmeel
190 g donkere basterdsuiker
1 tl kaneelpoeder
200 g boter
3 eieren
1-2 el ijskoud water
bloem om te bestuiven
50 ml schenkstroop
150 g pecannoten, grof gehakt
15 halve pecannoten
Extra nodig: lage taartvorm ø 25 cm, bodem bekleed met bakpapier

Meng het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, 90 g van de basterdsuiker en het kaneelpoeder in een kom. Voeg 100 g in stukjes gesneden boter toe en wrijf alles tot een kruimelig mengsel.

Voeg 1 ei en 1 eetlepel van het water toe. Kneed tot een samenhangend soepel deeg en voeg zo nodig nog een eetlepel water toe. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de bakvorm ermee. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Neem de vorm uit de koelkast en prik de bodem op verschillende plaatsen met een vork in. Bak de bodem 7 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwarm intussen 200 g van de boter met de schenkstroop en 100 g basterdsuiker totdat de suiker gesmolten is. Roer er de gehakte pecannoten door. Klop 2 eieren goed los, houd ½ eetlepel losgeklopt ei achter en roer de rest door het notenmengsel.

Neem de taartbodem uit de oven en de druk de iets gerezen bodem met de bolle kant van een lepel aan. Bestrijk de rand van de taartbodem met het achtergehouden losgeklopte ei. Schenk het notenmengsel in de taartbodem. Leg de halve noten verdeeld over de taart, eerst met de bolle kant, in het notenmengsel en keer ze dan om (dan gaan ze mooi glanzen).

Bak de taart in 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Neem de pecan taart uit de oven en laat hem afkoelen. Snijd de taart in punten en serveer naar wens met slagroom.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Koelen: ± 30 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tip

Deeg snel koelen? Zet de vorm dan 10 minuten in de diepvries.