Deze peren tarte tatin met vanille en pistache maakte ik met Migo peren. Deze nieuwe handpeer heeft in tegenstelling tot andere handperen stevig vruchtvlees. Als je hem schilt is het net of de peer nog niet rijp is. Maar dit is dan ook juist het typerende van deze peer. De Migo heeft een knapperige bite en een mild zoete smaak. In tegenstelling tot andere handperen is hij minder sappig en daardoor zonder knoeien te eten! En door zijn stevigheid is deze toffe peer ook uitermate geschikt om te verwerken in bijvoorbeeld een tarte tatin.

Voor 12 punten

3 stevige peren (bijv. Migo peren)
50 g gepelde pistachenootjes, gehakt
1 vanillestokje
2 el bloem om uit te rollen
5 plakjes roomboter bladerdeeg
100 g kristalsuiker
50 g koude gezouten roomboter, in stukjes
Extra nodig: tarte tatinvorm ø 26 cm, deegroller

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Schil de peren, snijd ze elk in vier parten en verwijder de klokhuizen. Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan lichtbruin. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.

Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een cirkel van ca. 28 cm. Snijd er met behulp van een deksel of een bodem van een springvorm er een mooie cirkel uit.

Strooi de suiker in de tarte tatinvorm en laat de suiker op een laag vuur smelten en roodbruin kleuren. Wals de vorm tijdens het smelten en kleuren van de suiker een paar keer maar roer niet in de suiker!

Leg als de suiker mooi roodbruin van kleur is, het vanillestokje en de peerparten in de vorm. Leg de peren met de dikste kant naar de rand van de vorm toe dan passen ze allemaal precies in de vorm. Druk ze voorzichtig in de suiker (pas op de suiker is loeiheet!).

Verdeel de boter en het vanillemerg erover en laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen. Verdeel, op ½ eetlepel na, de pistachenootjes erover en dek alles af met het bladerdeeg. Stop de rand een beetje in.

Bak de tarte tatin in het midden van de voorverwarmde oven in 25-30 minuten bruin en gaar. Open de oven na 20 minuten even en verlaag de temperatuur tot 200 °C.

Neem, aan het einde van de baktijd, de tarte tatin uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Keer de tarte tatin op een schaal, strooi er de achtergehouden pistachenootjes over en eet de peren tarte tatin met vanille en pistache warm of lauwwarm.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Lekker met een lepel losgeroerde crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.