Dit pistachetaartje met verse vijgen is een variant op het frangipanetaartje met pluots elders op mijn site. Dat recept schreef ik al eerder want ik ben dol op frangipanegebak. De heerlijke smaak van amandel in combinatie met vers fruit daar mag je mij voor wakker maken! Maar ook dit taartje gevuld met een frangipane van pistache en verse vijgen is een lekkere combinatie en een echte traktatie.

Voor ± 9 stukjes

100 g zachte boter + extra om in te vetten
110 g gepelde ongezouten pistachepitten
110 g fijne kristalsuiker
1 ei, gesplitst
40 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
5-6 vijgen
Extra nodig: vierkanten bakvorm 22 x 22 cm, bakpapier, keukenmachine, deegroller

Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in met boter.

Maal de pistachepitten in de keukenmachine heel fijn. Meng de suiker met het pistachemeel en het eiwit in de keukenmachine tot een korrelig mengsel.

Voeg de boter en de losgeklopte dooier toe en meng goed. Voeg als laatste de bloem toe en meng alles kort. Zet de het pistachemengsel 15 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verwijder intussen het plastic van de bladerdeegplakjes en leg de plakjes deeg op een met bloem bestoven aanrecht op elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van ± 27 x 27 cm. Leg het in de vorm.

Was en snijd de vijgen in dunne plakjes. Verdeel het pistachemengsel over het deeg en strijk het met de bolle kant van een natgemaakte lepel glad. Verdeel de vijgenplakjes erover. Snijd het overhangende randje eraf.

Bak het taartje in de voorverwarmde oven in ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Neem het taartje uit de oven en laat het op een taartrooster afkoelen.

Serveer dit pistachetaartje met verse vijgen eventueel met geklopte slagroom, crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 20 minuten

Tip

• Kun je geen vijgen krijgen vervang ze dan door pruimen, abrikozen, nectarines of perziken.
• Liever een frangipane van amandelen, vervang de pistache dan door een gelijke hoeveelheid blanke amandelen en voeg een paar druppels amandelessence toe.