Deze pittige bonensoep met avocado stond, doordat ik nog een restje gekookte gemengde bonen in de koelkast had staan, zo op tafel. Je kunt deze lekkere maaltijdsoep ook met gemengde bonen uit blik of zak maken. Of gebruik één soort bonen, dat smaakt ook prima! Ook met de groenten kun je volop variëren. Maak hem eens met paprika en/of champignons. Of voeg courgette toe. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Gebruik dan voorgesneden roerbakgroenten of boerensoepgroenten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode peper, in ringetjes
225 g winterwortel, geschild en in vieren gesneden plakjes van ½ cm dik
400 g gekookte gemengde bonen (eventueel uit blik of zak)
1 prei, schoongemaakt en in ringen
300 g trostomaten, in stukjes
1 blik tomatenblokjes (400 g)
smoked tabasco, naar smaak
10 g koriander, steeltjes en blaadjes apart
1 rijpe avocado
1 limoen, uitgeperst
100 ml crème fraîche
Extra nodig: staafmixer

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui met de helft van de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de rode peper en de wortel toe en bak ze 5 minuten mee.

Schep de bonen, de prei, de tomaten, de tomatenblokjes met het vocht en 2 blikjes heet water toe en breng alles aan de kook. Voeg de fijngesneden steeltjes van de koriander en naar smaak tabasco en versgemalen peper en zout toe. Kook de soep nog 10 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan.

Pureer intussen het avocadovruchtvlees met de rest van de knoflook, het limoensap, de korianderblaadjes en de crème fraîche en breng op smaak met tabasco en zout.

Schep de soep in de kommen en serveer met de avocadopuree.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Serveer deze pittige bonensoep met avocado met lekker stevig desembrood.