Met deze pittige gehaktballetjes met kikkererwten en paprika zet je een lekker en zonnig gekleurd gerecht op tafel! Wist je trouwens dat het belangrijk is op lekker veel kleur op je bord te hebben. Vroeger leerde je dat je elke dag een andere kleur groenten op tafel moest zetten en ook met dezelfde afwisseling fruit te eten. Zo kreeg en krijg je natuurlijk nog steeds alle benodigde voedingstoffen binnen. Dus doe zoals onze grootmoeders het aan onze moeders geleerd hebben en kook elke dag met een andere kleur, niet alleen gezond maar ook nog eens een leuke uitdaging!

Hoofdrecht voor 2 personen

1 rood pepertje
2 uien, gesnipperd
250 g mager rundergehakt
1½ tl gemalen komijn
1 el gemalen koriander
¾ tl kaneelpoeder
25 g paneermeel
1 klein ei
4 el olijfolie
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode en 1 gele paprika, in stukjes
1 blik kikkererwten (à 310 g), afgespoeld en uitgelekt
4 trostomaten, in stukjes
2 el extra geconcentreerde tomatenpuree
2 el fijngesneden koriander of platte peterselie
4 el granaatappelpitten
Extra nodig: staafmixer

Maak het pepertje schoon, verwijder de zaadjes en snijd de helft in ringetjes. Pel de uien, snipper ¼ deel van 1 ui en snijd de rest in dunne boogjes.

Voeg de peperringetjes met de gesnipperde ui, de helft van de knoflook, ½ theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander en ¼ theelepel kaneelpoeder, het ei, paneermeel en versgemalen peper en zout naar smaak aan het gehakt toe en meng alles goed door elkaar.

Vorm er balletjes (ø ± 4 cm) van. Verhit 2 eetlepels van de olijfolie in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin aan. Schud de pan regelmatig om zo bakken de balletjes mooi bruin. Schep ze uit de pan op een bord.

Verhit 2 eetlepels olie in de braadpan en bak de rest van de ui en de knoflook al omscheppend 5 minuten. Voeg de paprika en het halve pepertjes toe en bak ze 5 minuten mee.

Doe de tomaatstukjes in een hoge kom en pureer ze met een staafmixer. Voeg de gepureerde tomaten met de tomatenpuree, de rest van de specerijen en versgemalen peper en zout naar smaak aan de paprika toe. Breng alles aan de kook.

Voeg de gehaktballetjes toe en stoof alles nog 10 minuten.

Haal voor het serveren het halve pepertje uit de saus. Garneer de gehaktballetjes met koriander of platte peterselie en strooi de granaatappelpitten erover.

Serveer de pittige gehaktballetjes met kikkererwten en paprika met gekookte gierst (zie tip) of couscous.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Tips
• Bak 150 g gierst in 1 eetlepel olijfolie. Voeg 150-200 ml heet water en eventueel zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. Kook de gierst in 15-20 minuten gaar.
• Varieer lekker met de groenten. Probeer ook eens sperziebonen, courgette, venkel, bloemkool of broccoliroosjes, linzen en/of witte of bruine bonen.