Deze pittige kikkererwtenballetjes met spinaziesalade maak je eenvoudig zelf. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte vegetarische producten. In combinatie met de snel te bereiden spinaziesalade met platte perzik en walnoten zet je een heerlijke maaltijd op tafel. Vandaag eten we geen vlees maar lekker veel groenten en noten.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

1 blik kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt (of 250 g gekookt kikkererwten)
1 eierdooier
150 ml Griekse yoghurt
2 el milde currypasta
1 el fijngesneden muntblaadjes
3 el olijfolie
1 kleine ui (± 60 g), gesnipperd
1 kleine courgette à 200 g, gewassen en grof geraspt
2 el tarwebloem

Bereid de salade voor (zie recepttip). Maal de kikkererwten in een keukenmachine fijn. Voeg de dooier toe en laat de machine kort draaien. Klop een sausje van de yoghurt, de helft van de currypasta, de munt en peper en zout naar smaak.

Verhit 1 el van de olie en fruit de ui in ± 3 minuten goudgeel en glazig. Voeg de courgette en de rest van de currypasta toe en bak alles 3 minuten op een halfhoog vuur. Schep het kikkererwtenmengsel door het courgettemengsel en breng het op smaak met peper en zout. Vorm er kleine balletjes (± 28 stuks) van en wentel ze door de bloem.

Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan, druk de balletjes iets plat en leg ze in de pan. Bak ze aan beide kanten lichtbruin en door en door warm. Maak gelijktijdig de salade af.

Serveer de pittige kikkererwtenballetjes met de spinaziesalade met zure rode ui, platte perzik en walnoten en de yoghurtsaus.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips
• Zelf gekookte kikkererwten smaken veel lekkerder dan kikkererwten uit blik. Maak een extra grote hoeveelheid, verdeel in porties van 250 g van en vries ze in. Zo heb je altijd een voorraadje lekkere kikkererwten in huis!
• Je kunt van dit mengsel ook grote hamburgers maken en die serveren met geroosterde paprikarepen en sla op een broodje of geef de balletjes eens als borrelhapje.

Recepttip
Spinaziesalade met zure rode ui, platte perzik en walnoten
Marineer 2 in ragdunne partjes gesneden kleine rode uien 15 minuten in 2 el kruidenazijn. Schep ze af en toe om. Was en droog 200 g jonge spinazie. Was 2 platte perziken, snijd het vruchtvlees in dunne partjes van de pit. Verdeel de spinazie met de perzikpartjes en de rode ui over een schaal. Breek 45 g gepelde walnoten erboven in stukjes en druppel er 3 el extra vierge olijfolie over. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Schep de spinaziesalade vlak voor het serveren goed om.

Bereidingstijd: ± 15 minuten