Deze plaattaart met paddenstoelen wordt gemaakt met een rol koelvers bladerdeeg van Tante Fanny. Van dit merk zijn verschillende deegsoorten te koop. Ik heb altijd wat van die rollen in de diepvries liggen. Deze plaattaart met paddenstoelen krijgt een heerlijke smaak door het toevoegen van gerookte paprikapoeder. De ricotta en avocado combineren ook goed met deze rokerige smaak.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
250 g rode uien, in dunne partjes
3 teentjes gerookte knoflook, in plakjes
125 g biologische magere spekreepjes
500 g kastanjechampignons, in plakjes
500 g oesterzwammen, in reepjes gescheurd
1 rol vers bladerdeeg (24 x 40 cm)
200 ml rijstmelk
2 eieren
1 tl gerookte paprikapoeder
125 g ricotta
2 kleine avocado’s
Extra nodig: lage rechthoekige taartvorm of bakblik met opstaand randje (± 20 x 36 cm)

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Verhit de helft van de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui met de knoflook 3 minuten. Voeg de spekreepjes toe en bak ze 3 minuten mee. Schep het uienmengsel uit de pan in een schaaltje. Bak de paddenstoelen in de rest van de olie ± 4 minuten.

Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm of het bakblik ermee. Prik de bodem met een vork in. Klop de eieren met de rijstmelk en het paprikapoeder los, voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en schenk het in de vorm. Verdeel er het uienmengsel en de paddenstoelen over.

Zet de plaattaart, op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in ± 25 minuten lichtbruin en gaar. Verdeel 10 minuten voor het einde van de baktijd de ricotta over de taart.

Neem de taart uit de oven en laat hem even rusten. Verdeel de avocado erover en snijd of knip de plaatstaart met paddenstoelen, rode ui en avocado aan. Geef er eventueel een tomatensalade bij.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tip
• Bestrooi de taart eventueel met fijngesneden koriander of platte peterselie.
• Liever geen vlees? Vervang het spek dan door 75 g grof gehakte amandelen.