Deze pompoen walnotencake blijft toch een van onze favorieten. Sowieso ben ik dol op pompoen en houd ik van gebak waarin sinaasappel is verwerkt. Logisch dat deze cake met pompoen, walnoten en sinaasappel regelmatig op tafel staat. Zelfs nu zo aan het begin van de zomer bak ik deze cake graag terwijl het toch meer een herfst- en wintercake is!

Voor ± 25 plakken

4 grote eieren
200 g pompoen, geschild en van pitten ontdaan
1 sinaasappel
75 g gepelde walnoten
200 g lichte basterdsuiker
50 g pittenmix (pompoenpitten, zonnepitten en pijnboompitten)
100 g amandelmeel
200 g zelfrijzend bakmeel
zout
1 eetlepel kaneelpoeder
½ theelepel geraspte nootmuskaat
100 g poedersuiker
± 1 el melk
eventueel oranjebloesemwater
extra nodig: handmixer, ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Splits de eieren. Rasp de pompoen fijn. Boen de sinaasappelschoon, rasp de oranje schil dun af en pers de helft van de vrucht uit. Hak de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan. Schud ze op keukenpapier.

Klop met de mixer de suiker met de dooiers lichtgeel, dik en romig. Spatel de geraspte pompoen, de walnoten, de pittenmix, de sinaasappelrasp en het sap, het amandelmeel, het bakmeel, een mespuntje zout , het kaneel en de nootmuskaat erdoor. Dit wordt een stevig mengsel.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom helemaal stijf. Spatel eerst een beetje van het pompoenmengsel en vervolgens de rest er luchtig door.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50 minuten bruin en gaar. Laat de cake 10 minuten in uit gezette oven staan afkoelen. Keer hem op een taartrooster en laat nog 15 minuten met de vorm erover staan. Neem de vorm van de cake en laat hem verder afkoelen.

Laat 10 minuten in de bakvorm afkoelen en zet de cake dan op een taartrooster om verder af te koelen.

Roer de poedersuiker met de melk los en voeg naar wens een paar druppels oranjebloesemwater toe. Laat het glazuur even staan en lepel het over de afgekoelde tulband. Laat het glazuur drogen. Snijd de pompoen walnotencake met sinaasappel in plakken.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 50 minuten