De Sinterklaastijd vind ik ėėn van de gezelligste die er is. Maar voor koken heb ik dan weinig tijd. Door alle Sinterklaasactiviteiten in aanloop op 5 december moet de maaltijd vooral makkelijk en/of van te voren te bereiden zijn. Zeker op Sinterklaasavond heb ik geen zin om lang in de keuken te staan. Deze pompoensoep gekruid met speculaaskruiden en gegarneerd met gebakken kruidnotenkruim kun je helemaal van tevoren bereiden zodat je niets mist van dit gezellige familiefeest.

Hoofdgerecht voor 6 personen

2½ el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
½ hokkaido pompoen, gewassen met schil grof gesneden
4 aardappelen, geschild en in vieren
½ tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 mespunt kaneelpoeder
chilipoeder
1 l groentebouillon (eventueel van tabletten)
4 plakjes biologische ontbijtspek
40 g kruidnoten, grof gehakt
1 bosuitje, in schuine ringetjes
Extra nodig: staafmixer

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui op een halfhoog vuur goudgeel en glazig. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.

Schep de pompoen, de aardappel de komijn, koriander, kaneel en chilipoeder naar smaak erdoor en bak alles al omscheppend 3 minuten.

Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de pompoen en de aardappel in 20 minuten helemaal gaar.

Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperige bruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak in hetzelfde bakvet de kruidnoten al omscheppend 3 minuten en schep ze uit de pan op keukenpapier.

Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper en zout. Schep de pompoensoep in kommen en garneer met de kruidnoten, de bosui en het spek. Serveer de soep met desembrood met (zoute)boter.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
• Liever geen vlees? Laat het spek dan achterwege of vervang het door een beetje verkruimelde feta.

• Na Sint zijn er meestal wel wat kruidnoten over. Deze bewaar ik achter slot en grendel om met kerst deze soep nog eens te maken maar dan als amusesoepje!

• Maak van deze pompoensoep met kruidnotenkruim een amuse. De hoeveelheid soep is voldoende voor 8-12 personen (afhankelijk van de grootte van de kommetjes/glaasjes). Het spek kun je verkruimeld over de soep strooien of knip reepjes van de plakjes ongebakken spek en bak die vervolgens uit.