Deze pittige preisoep met curry madras en gember en zonder vlees staat voor het weekend op het menu. In het weekend maak ik graag een pan soep. Handig voor als ik in de tuin bezig ben. Zo’n pan soep is zo opgewarmd en met een paar lekkere boterhammen erbij heb ik in een handomdraai een lekkere avondmaaltijd op tafel staan.

Voor-, lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen

2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, gesnipperd
300 g kruimig kokende aardappelen, geschil en in blokjes
1-1 1/2 el curry madras poeder
500 g prei, in ringen
1 l groentebouillon (eventueel van tabletten)
peperolie
1 dun bosuitje, in dunne schuine ringetjes
Extra nodig: staafmixer

Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend ± 3 minuten. Voeg de aardappel en het currypoeder toe en bak ze ± 2 minuten mee.

Schep de prei erdoor en bak nog ± 5 minuten op een laag vuur. Schenk de bouillon erbij en voeg peper en zout naar smaak toe.

Breng de soep aan de kook en kook ± 7 minuten op een laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer en schep de soep in kommen. Druppel er een beetje peperolie over en garneer met de bosui. Lekker met zuurdesembrood.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Maak een dubbele hoeveelheid en vries de rest van de soep in 2 persoonsporties in. Zo heb je altijd een lekker voorgerechtje op voorraad. Leuk voor in van die kleine kopjes!