Er zijn weer raapstelen, dus voor vanavond staat een raapstelen knolselderijstamppot op het menu. De lekkere radijsachtige smaak van raapstelen doet het goed in salades, stamppotjes en soepen. Het is een echte voorjaarsgroenten en zolang ze er zijn geniet is ervan. Ook aan pesto en mayonaise geven raapstelen een lekkere pittige smaak.

1 knolselderij
300 g kruimige aardappelen
200 g raapstelen
1 groentebouillontablet
100-150 g gerookte zalm
versgemalen peper

Halveer de knolselderij en snijd de helften in plakken van ± 1 cm dik. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de raapstelen en droog ze in een slacentrifuge of dep ze droog ze met een schone theedoek.

Kook de knolselderij met de aardappelen, het bouillontablet en 750 ml water in ± 8 minuten gaar. Giet ze af maar vang het kookvocht op (zie tips).

Voeg beetje bij beetje de raapstelen toe en verwarm alles al omscheppend op een heel laag vuur zodat de raapstelen slinken. Doe de stamppot over in een schaal en verdeel de zalm er over. Bestrooi met versgemalen peper en serveer de raapstelen knolselderijstamppot direct.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Het kookvocht van de knolselderij is een heerlijke bouillon. Serveer hem in kleine glaasjes als voorafje.

Met onderstaande tips maak je er een lekkere soep van.
• Maak er met dunne plakjes kerstomaatjes en blaadjes basilicum een voorjaarssoepje van.
• Maak er een slanke raapstelensoep van. Breng de bouillon aan de kook en voeg 200 g fijngesneden raapstelen toe. Breng alles al roerende op een hoog vuur aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door. Pureer de soep met een staafmixer. Is de soep te dik voeg dan een beetje heet water toe. Roer er 2 eetlepels grove mosterd door.
• Voor een romige raapstelensoep roer je er nog 3 eetlepels slagroom door.