Dit rabarber amandeltaart recept is niet van mij maar komt uit de Allerhande van deze maand. Doordat wij behoorlijk wat rabarber in de tuin hebben staan ben ik gefocust op alle recepten waar rabarber in verwerkt wordt. En ik ben ook nog eens dol op frangipanetaartjes. Dus de pagina’s met rabarberrecepten in de Allerhande vielen mij direct op. Gistermiddag maakte ik de rabarber taart om mee te nemen naar vrienden. Spannend want meestal speel ik op save en maak ik iets waarvan ik zeker weet dat het lukt. Maar deze frangipanetaart met rabarber pakte zo goed uit dat ik hem beslist nog eens ga maken. De bodem is lekker krokant, de frangipanevulling aangenaam zoet en de rabarber geeft de taart het zuurtje waar ik zo van houd. Een topper, dus halen die Allerhande en uitknippen dat recept!

250 g koude boter + extra om te bestrijken
200 g bloem + extra om te bestuiven
25 g poedersuiker
zout
2 eieren
175 g lichte basterdsuiker
150 g amandelmeel
½ tl kaneelpoeder
1 tl vanille-extract
200 g rabarberstelen
Extra nodig: vlaaivorm ø 26 cm, bakpapier, deegroller, blindbakvulling (bijv. gedroogde bonen), mixer met garde(s)

Leg de taartvorm op het bakpapier en teken de bodem om. Knip de cirkel uit. Bestrijk de rand van de vorm met boter. Scheur een stuk bakpapier af (voor het blind bakken) en maak er een losse prop van. Zo blijft het papier beter in de vorm liggen.

Doe de bloem met de poedersuiker en een flinke snuf zout in een ruime kom en roer met een garde goed door. Snijd de helft van de boter in blokjes en voeg aan het bloemmengsel toe. Laat de rest van de boter op kamertemperatuur komen.

Wrijf het bloemmengsel met de boter tot een kruimelig geheel. Splits 1 ei en voeg de dooier aan het bloemmengsel toe. Bewaar het eiwit. Kneed het bloemmengsel tot een samenhangend deeg en vorm er een bal van.

Leg de deegbal op het midden van de uitgeknipte bakpapiercirkel en druk de bal plat. Bestrooi met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van ± 32 cm. Doe de deegplak met het bakpapier over in de vorm en druk de rand mooi in de vorm. Zet de vorm 15 minuten in de diepvries. Verwarm de oven voor tot 170 °C.

Leg het uitgevouwen gekreukelde stuk bakpapier in de vorm en vul de vorm met de blindbakvulling. Bak de taartbodem ± 20 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taartbodem uit de oven en verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en schuif de taartbodem nog 5 minuten in de oven.

Maak tijdens het bakken van de bodem de amandelvulling (frangipane). Klop de zachte boter met 125 g van de basterdsuiker met de mixer in ± 5 minuten tot een romig en glad mengsel. Voeg 1 ei, het overgebleven eiwit, kaneelpoeder, vanille-extract en het amandelmeel toe en mix totdat alles goed gemengd is.

Maak de rabarber schoon en snijd de stelen in schuine stukjes.

Neem de taartbodem uit de oven en verdeel het frangipanemengsel over de bodem van de taart. Druk het met vlakke hand glad. Verdeel de stukje rabarber erover en bak de rabarber amandeltaart in 30-35 minuten bruin en gaar. Controleer of de taart na ± 25 minuten niet te donker wordt. Dek hem anders af met een stuk aluminiumfolie.

Doe ± 10 minuten voor het einde van de oventijd 50 g basterdsuiker met 3 eetlepels water in een steelpan en laat de suiker op een halfhoog vuur smelten. Neem de pan, als de suiker gesmolten is, direct van het vuur.

Neem de taart uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Bestrijk de rabarber amandeltaart voorzichtig met de suikersiroop en laat hem helemaal afkoelen en in ± 2 uur op smaak komen.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + wachttijd
Oventijd: ± 60 minuten

Tip

In het recept wordt aangegeven dat je 400 g rabarber nodig hebt. Ik denk dat de Allerhande in dit geval ik uitgegaan van rabarber met het blad er nog aan want ik had aan 200 g rabarberstukjes genoeg om de taart te vullen. De rabarber die ik over had staat in de koelkast. Ik pluk zo nog wat erbij en dat maak ik de rabarbersalsa of de moes van rabarber en aardbeien waarvan de recepten ook in deze Allerhande staat.