Rendang daging of droog gestoofd kruidig rundvlees is een gerecht waarbij vlees lang gestoofd wordt in kokosmelk en specerijen. Het resultaat is mals en kruidig rundvlees met een heerlijke smaak. Het wordt meestal gemaakt van rundvlees maar in Indonesië ook wel van buffelvlees, runderhart of long.

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

600 ml dikke kokosmelk
3 sjalotten, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2-4 tl sambal badjak
1 stengel sereh, gekneusd
3 djeroek poeroetblaadjes
600 g sukadelappen, in stukjes
3 kemirienoten, geroosterd en fijngemalen
2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 tl laos
1 tl koenjit (gemalen geelwortel)

Breng de kokosmelk met de sjalotten, de knoflook, de sambal, de sereh en de djeroek poeroet in een braadpan met dikke bodem aan de kook.

Voeg het vlees met de kemerienoten, ketoembar, laos, koenjit en zout toe en laat het, met de deksel op de pan, 1½ uur op een laag vuur zachtjes koken. Schep het vlees af en toe om.

Neem de deksel van de pan. Schep het vlees vervolgens met grotere regelmaat om. Laat de kokosmelk met het vlees nog ± 60 minuten op een heel laag vuur koken tot de kokosmelk bijna helemaal ingekookt is en de kokosolie als een laagje op het gerecht ligt.

Lekker met pandanrijst, seroendeng, kroepoek en/of bananenchips en een frisse komkommersalade met rode ui (zie tip).

Bereidingstijd: ± 2¾ uur

Tip
Komkommersalade met rode ui

Halveer 1 komkommer, schraap de zaadjes eruit en snijd de rest in halve plakjes. Pel 2 rode uien en snijd ze in ragdunne halve ringen. Schep de komkommer met de ui, 1 gesnipperd rood pepertje of 1 tl sambal oelek, 2 el limoensap en 2 el arachideolie door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Variatietip
Houdt je van lamsvlees dan moet je dit recept zeker eens van lamsboutlapjes maken.