In deze rijstnoedels met wortel en kalkoen heb ik djeroek poeroetblad gebruikt. Dit blad heeft een heerlijke aromatische geur en smaak die aan limoen doet denken maar dan kruidiger. Het is vers en diepgevroren te koop bij Aziatische supermarkten en winkels.

Hoofdgerecht voor 2 personen

½ rode peper (zonder zaadjes), gesnipperd
1½ el nuoc mam (Thaise vissaus)
1 el sojasaus
1 el rijstwijn
1 limoen, uitgeperst
2 el zonnebloem of arachideolie
225 g kalkoenfilet, in kleine stukjes
1 grote ui, in dunne partjes
1 grote teen knoflook, gesnipperd
300 g bospeen, in dunne plakjes
3 cm gemberwortel, gesnipperd
4 djeroek poeroetblaadjes (citroenblad), zeer fijn gesnipperd
150 g báhn pho (brede rijstnoedels)
2 bladen ijsbergsla
1 bosuitje, in schuine ringetjes

Roer de rode peper met de vissaus, de sojasaus, de rijstwijn en de helft van het limoensap door elkaar. Doe de saus in een klein schaaltje.

Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak de kalkoenstukjes 5 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de wok.

Voeg 1 el olie aan het bakvet toe en bak al omscheppend de ui met de knoflook, de wortelplakjes, de gemberwortel en de helft van de djeroek poeroet 5 minuten.

Roer kalkoen en de rest van het limoensap erdoor, voeg versgemalen peper naar smaak toe en laat alles goed doorwarmen.
Kook intussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de rijstnoedels af en spoel kort met warm water. Laat de mie uitlekken.

Leg de slabladeren in kommen, verdeel de rijstnoedels erover en schep het kalkoenmengsel erop. Garneer de rijstnoedels met wortel en kalkoen met de bosui en de rest van de djeroek poeroet. Geef het sausje er apart bij.

Bereidingstijd: 25 minuten

Tip
• In plaats van djeroek poeroetblad kun je ook geraspte limoenschil gebruiken om de rijstnoedels met wortel en kalkoen mee te garneren.
• Vers djeroek poeroetblad over? Bewaar het goed verpakt in de diepvries dan heb je er nog maanden plezier van.
• De kalkoen kun je vervangen door kip of vegetarische roerbakstukjes.