Met deze salade met voorjaarsgroenten en gerookte kipfilet haal je de lente in huis. Lekkere knapperige verse groenten als groene asperges, bospeen en radijs gecombineerd met de rokerige smaak van de kipfilet en een eenvoudige dressing met Dijonmosterd daarmee zet je binnen 25 minuten een lekkere maaltijdsalade op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine rode ui, in ragdunne partjes
2 el dragon of kruidenazijn
175 g groene asperges
½ komkommer
300 g bospenen, geschild en in schuine plakjes
½ groentebouillontablet
2 tl Dijon mosterd
3 el olijfolie extra vierge
2 el fijngeknipte bieslook
35 g rucola
½ bosje radijs, in dunne plakjes
3 cocktailtomaten (bijvoorbeeld Tasty Tom), in partjes
100 g gerookte kipfilet, in dunne plakjes

Extra nodig: eventueel een spiraalsnijder

Meng de rode ui met de azijn en laat 15 minuten staan. Schep de uien elke 5 minuten om.
Schil zo nodig het onderste gedeelte van de asperges en breek of snijd het onderste stugge stukje eraf. Snijd de rest van de asperges in schuine stukjes. Laat de kopjes heel.

Was de komkommer en snijd er met een spiraalsnijder lange slierten van of snijd de komkommer in dunne plakjes.

Breng ½ liter water met de bouillontablet aan de kook en kook de wortelplakjes 4 minuten.

Schep ze met een schuimspaan uit de in in koud water. Breng de bouillon weer aan de kook en kook de aspergestukjes 2 minuten. Schep ze ook in koud water. Bewaar de bouillon (zie tip).

Laat de wortel en aspergestukjes goed uitlekken.

Schenk de azijn van de ui in een kommetje en roer de mosterd erdoor. Voeg de olie en versgemalen peper en zeezout toe en klop tot een dressing.

Doe alle ingrediënten op de dressing na in een slabak. Klop 1 ½ eetlepel van de bieslook door de dressing en schenk de dressing aan tafel over de salade. Schep de salade luchtig om en bestrooi met de rest van de bieslook. Serveer de salade met voorjaarsgroenten en gerookte kipfilet naar wens met desembrood.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Variatietips
Met deze salade kun je naar hartenlust variëren.
• Vervang een of meer van de groenten door stukjes paprika, fijngesneden venkel, koolrabi of meiknol. Of schep in partjes gesneden, in schil gekookte, krieltjes erdoor.
• Vervang in dit recept de gerookte kipfilet, door stukjes kaas naar keuze, gebakken blokjes tofu, gekookte bonen, gerookte zalm of makreel, garnalen of grof gehakte noten.
• Ook met de kruiden kun je lekker los gaan. Kervel, dragon, platte peterselie en dille passen goed bij zo’n salade.

Tip
Gooi het kookwater (de bouillon) van de groenten niet weg maar drink het als hartig tussendoortje of serveer het als voorgerecht.