Voor deze heerlijke saladebowl met rode quinoa en veel groenten maakte ik een dressing met rozenharissa. Dit is een harissa van SOUQ met een subtiele maar wel aanwezige rozensmaak. Deze harissa combineert goed met de sinaasappel en de koriander en geeft deze salade een verrukkelijke smaak.

Hoofdgerecht voor 2-3 en lunchgerecht voor 4 personen

150 g quinoa
200 g sperziebonen, afgehaald
2 uien, in dunne partjes
1 rode en 1 gele paprika, in repen
4 el olijfolie extra vierge
125 g biologische magere spekreepjes
½ stevige komkommer
5 takjes koriander
1 el (rozen)harissa
rasp en sap van ½ schoongeboende sinaasappel
1 teentje knoflook, gepeld
Extra nodig: zesteur of spiraalsnijder

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Kook de bonen afhankelijk van de dikte in 5-7 minuten beetgaar. Spoel de bonen koud.

Verwarm 1 eetlepel olie met de spekreepjes in een ruime koekenpan. Voeg de ui en de paprikarepen toe en bak alles zachtjes gaar. Trek intussen met de zesteur of in de lengte repen van de gewassen komkommer of slijp slierten met de spiraalsnijder. Snijd de koriandersteeltjes fijn en de blaadjes grof.

Klop een dressing van de rest van de olie, de harissa, de sinaasappelrasp en het sap, de uitgeperste knoflook, de koriandersteeltjes en versgemalen peper en zout naar smaak.

Verdeel de quinoa met de sperziebonen, de gebakken uien en de paprika over de borden. Leg de komkommerslierten in het midden en lepel de dressing erover. Garneer met de saladebowl met rode quinoa en veel groenten met de grof gesneden korianderblaadjes.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips

Voor deze saladebowl met rode quinoa en veel groenten kun je ook gewone witte of zwarte quinoa gebruiken.

Vanzelfsprekend kun je ook lekker experimenteren met de groenten.

Maak de salade ook eens met:
• gekookte nieuwe aardappeltjes
• bloemkoolroosjes
• stukjes of partjes tomaat
• peultjes
• In ruitjes gesneden gekookte snijbonen
• witte of canellibonen