Gisteren maakte ik deze zomerse slastamppot met radijs en gebakken uien. Een smakelijke afwisseling op alle salades die de afgelopen weken bij ons op tafel kwamen. Nu het niet meer zo heel erg warm is komt vanzelf de trek in warm eten weer. Dus gisteren maar eens een stamppotje met zomerse groenten gemaakt. Je kunt deze stamppot naar wens serveren met een vegetarisch worstje, een gepocheerd ei, een stukje gestoofde of gebakken vis of met een lekkere kippenpoot van de barbecue.

Hoofdgerecht voor 2 personen

800 g iets kruimig kokende aardappelen, geschild
2 uien
2 el olijfolie
½ bos radijs
2 bosuitjes
½ krop ijsbersla, in dunne reepjes gesneden
versgemalen peper
Extra nodig: eventueel een keukenmachine of mandoline, aardappelstamper

Halveer grote aardappelen en kook ze in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.

Pel intussen de uien en snijd ze in dunne boogjes. Verhit de olie en fruit de uien op een laag vuur in ± 10 minuten zacht en glazig. Voeg na 5 minuten versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Snijd de radijsjes los van het groen en was ze. Schaaf ze in de keukenmachine of op de handschaaf (mandoline) in dunne plakjes (pas op voor je vingers!) of snijd de radijsjes ragdun. Gooi het groen niet weg (zie tip).

Maak de bosuitjes schoon, snijd ze in ragdunne schuine ringetjes. Houd het witte gedeelte en het groene gescheiden.

Giet de aardappelen af en vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en schep er de sla, het witte gedeelte en de helft van het groen van de bosuitjes door.

Zet de pan terug op een laag vuur en voeg al omscheppend beetje bij beetje zoveel van het kookwater toe tot een smeuïge stamppot ontstaat.

Houd een beetje van de radijs achter voor de garnering en schep de rest door de stamppot.

Verdeel de gebakken uien over de stamppot. Garneer met het achtergehouden bosuigroen en radijsplakjes. Bestrooi eventueel met nog wat versgemalen peper.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tips
• Laat een klein stukje groen aan de radijsjes zitten. Dit is handig als je de radijsjes op zo’n vlijmscherpe mandoline schaaft. Zo kun je de gehele radijsjes fijn schaven met behoud van je vingertoppen…

• Gooi het frisgroene loof van de radijsjes niet weg maar verwerk het in de stamppot, soepje of smoothie. Of maak er met een klein handje pijnboompitten, (Parmezaanse) kaas en olijfolie een lekkere pittige pesto van! Is het loof niet zo fris meer dan kan het naar de kippen, cavia of het konijn, op de composthoop of in de groenbak!