Met deze spaghetti met kip, venkel en ui eet je weer makkelijk een flinke hoeveelheid groenten weg. Pasta’s zijn bij uitstek gerechten waarin je lekker veel groenten kunt verwerken en ze zijn vaak ook nog eens snel te bereiden! Dat en het feit dat ik in pastasauzen al mijn restjes groenten kwijt kan maakt het voor mij bij uitstek een echt vrijdagavond maaltijd. Vrijdagavond doen wij altijd de wekelijkse boodschappen en dan is het handig als alle restjes groenten uit de groentelade zijn opgebruikt. Voor sauzen, stoofgerechten en bouillons maakt het niet uit als de groenten een beetje van hun knapperigheid verloren hebben en zo hoef ik niets weg te gooien!

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen
2½ el olijfolie
2 grote uien, in dunne partjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
200 g kipdijfilet, in kleine stukjes
1 blik tomatenblokjes
150 g (spelt)spaghetti
stukje Parmezaanse kaas
4 takjes basilicum

Maak de venkel schoon en snijd de knollen in dunne partjes. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en snijd de steeltjes en de blaadjes fijn.

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend goudgeel en glazig.

Voeg de kip en de venkel toe en bak ze 5 minuten al omscheppend mee.

Schep de inhoud van het blik tomatenblokjes en de fijngesneden basilicumsteeltjes erdoor en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook.

Stoof de kip en de venkel in ± 5 minuten gaar. Kook intussen de spaghetti volgens de bereidingswijze beetgaar.

Giet de spaghetti af en verdeel de venkelsaus erover. Garneer met de basilicumblaadjes. Rasp naar wens Parmezaanse kaas over de spaghetti met venkel en ui.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietips
• Voeg met de tomatenblokjes 50 g grof gesneden zwarte olijven zonder pit toe.
• Vervang 1 ui door 150 g grof gesneden paddenstoelen.
• Liever geen venkel? Maar de saus dan met 3 paprika’s.
• In plaats van de kip kun je ook blokjes chorizo of salami mee bakken. Neem dan 1½ eetlepel olijfolie.
• Liever zonder vlees? Vervang de kip dan door een bol mozzarella en scheur die voor het serveren boven de schaal in stukjes.