Speculaasjes maken is helemaal niet moeilijk. Ik heb ze gemaakt met behulp van een speculaasplank maar je kunt het deeg ook gewoon dun uitrollen en met koekstekers koekjes steken uit de deegplak. Speculaasplanken kun je kopen bij kookwinkels. Vaak kom je ze ook tegen op rommelmarkten. Deze speculaasplanken werden gebruikt als decoratie en zijn dan vaak gelakt of voorzien van een beitslaagje. Deze planken kun je niet gebruiken om koekjes mee te vormen.

Wist je dat de vormen in echte oude planken het signatuur van de maker zijn? Die van mij heeft een afbeelding van een haan, een vrouwtje met een korenschoof, een mandje en een kat. Ik weet niet hoe oud deze plank is maar de afbeeldingen hebben beslist een link naar het platteland!

Voor ± 15 grote speculaasjes en 20-25 kleine speculaaskoekjes

200 g (Zeeuws) bloem + extra om te bestuiven
1 ½ tl bakpoeder
125 g donkere basterdsuiker
1 ½ el speculaas- of koekkruiden
150 g koude boter, in blokjes
1 el melk
Extra nodig: speculaasplank of uitsteekvormpjes

Zeef de bloem met het bakpoeder, de speculaas- of koekkruiden en een snufje zout boven een kom. Roer de basterdsuiker erdoor en voeg de boter en de melk toe.

Kneed alles met koele hand tot een soepel deeg, vorm er een bal van en druk de bal wat plat. Verpak de bal ik huishoudfolie en leg het deeg 30 minuten in de koelkast.

Speculaasjes maken met behulp van een speculaasplank:
Bestuif de speculaasplank met bloem. Verdeel het deeg in 15 stukjes en druk de stukjes met de duimen goed uit in de speculaasplank. Snijd het overtollige deeg weg met een scherp mes.

Keer de plank en schud het deeg eruit. Laten de deegplakjes niet goed los haal ze dan aan de randjes een beetje los. Bestuif tussendoor de plank goed met bloem.

Speculaasjes maken zonder speculaasplank:
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een plak van iets meer dan ½ cm dik en druk er met koekstekers koekjes uit.

Kneed de restjes deeg weer samen en rol weer uit. Ga door totdat al het deeg is opgebruikt.

Nog eenvoudiger en net zo lekker:
Vorm 2 rollen met een ø van 5 cm en snijd er ¾ cm dikke plakjes van. Druk ze iets platter en druk een halve amandel in het middel. Ga door zoals hieronder beschreven.

Leg de koekjes met ± 2 cm tussenruimte op met bakpapier beklede bakplaten en zet ze 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Bak de koekjes in ± 25 minuten bruin en gaar. Neem ze van de bakplaten en laat ze op een taartrooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 45 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tips
• Door de speculaaskoekjes met Zeeuws bloem te maken worden ze extra luchtig en bros. Heb je geen Zeeuws bloem in huis met gewone tarwebloem worden de koekjes net zo lekker!

• Lichte speculaasjes maken? Vervang de donkere basterdsuiker dan door lichte basterdsuiker. Gebruik 1 eetlepel speculaaskruiden en voeg 1 theelepel gemalen kardemom toe.