Met deze springrolls met quinoa en bladsla maak je snel een mooi en lekker lunchgerecht, voorgerecht of tussendoortje. Leuk als lunchgerecht, voorafje, gezond hartig tussendoortje of om mee te nemen en van te genieten tijdens een picknick. Door transparante rijstvellen te gebruiken ziet zo’n pakketje er prachtig uit en serveer je met recht het voorjaar op het bord! De komende weken zet ik regelmatig een springroll recept op de site. Van een Mediterraan getinte springroll tot een echte Hollandse!

Lunch-, voorgerecht of tussendoortje voor 4 personen

½ limoen, schil schoongeboend
½ avocado, in stukjes
½ el sesamolie
½ el lichte sojasaus + extra voor erbij
Chinees 5-kruidenpoeder
8 el gekookte quinoa
30 g jonge bladsla + extra voor de garnering
1 el fijngesneden munt
4 rijstvellen
1 klein bietje, ontveld en in dunne plakjes geschaafd
tuinkers en/of kiemgroenten voor de garnering

Rasp de groene schil van de limoen dun eraf en pers de limoen uit. Schep een 1 tl van het sap door de avocadostukjes.

Roer een dressing van de rest van het limoensap, de sesamolie, de sojasaus, een mespuntje Chinees 5-kruidenpoeder en versgemalen peper naar smaak.

Schep de quinoa met de avocado, de limoenrasp, de bladsla en de munt door elkaar. Meng met de hand de dressing erdoor. Proef en voeg zo nodig een snufje zout toe.

Week de rijstvellen één voor één in ruim warm water. Neem ze zodra ze zacht zijn (dit gaat heel snel) uit het water en leg ze op een schone theedoek om uit te lekken. Verdeel ¼ deel van de biet en het quinoamengsel over het midden van het vel.

Vouw de onderzijde van het rijstvel over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol alles op tot een stevig rolletje. Maak op dezelfde wijze nog 3 springrolls.
Leg op elk bord wat sla, een springroll met quinoa en garneer met tuinkers of kiemgroenten. Geef er extra sojasaus bij om naar wens in te dippen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietips
Met dit recept kun je werkelijk alle kanten heen. Je kunt variëren in groenten, denk aan taugé, blokjes of reepjes wortel, komkommerreepjes, kool, bloemkool, rijst, maar ook burghul, couscous, freekeh, kip, vlees of vis, verse koriander en nog veel meer. Ook in de dressings kun je lekker los gaan. Of het nu zoals in dit recept Aziatisch, mediterraan of Hollands is, zo maak je telkens weer een andere springroll!