Het is al enige tijd geleden dat ik een Surinaamse pom maakte. Het recept heb ik al heel lang. Ooit opgeschreven toen we het voor het eerst aten bij vrienden van ons en in de loop van de jaren aangepast aan onze eigen smaak. En toen ik nog in het onderwijs zat begon elk schooljaar met een verrukkelijke pom van Mavis Hofwijk, de echtgenote van onze collega Leslie. Mavis is bekend in Amsterdam en omstreken door haar bedrijf Surinaams Buffet in Amsterdam Zuidoost waar zij al meer dan 30 jaar met liefde en passie gerechten uit de Surinaamse keuken bereidt. Toen ik onlangs bij de super tajerwortels zag liggen, moest ik daar aan denken en kon ik het niet nalaten om ze mee te nemen en weer eens pom te maken.

Hoofdgerecht voor 4 personen

750 g tajerwortel
3 el piccalilly
2 sinaasappels, uitgeperst
25 g bladselderij, blaadjes fijngesneden
2 el zonnebloemolie
40 g boter
1 grote ui, gesnipperd
2 tl suiker
4 tomaten, in stukjes
500 g kippendijfilet
2 el tomatenpuree
Extra nodig: ingevette ovenschaal inhoud ± 2½ liter

Schil de tajer met een dun schiller en rasp de knollen fijn. Schep er de piccalilly, het sinaasappelsap en de helft van de selderij erdoor.

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Verwarm de olie met de 25 g van de boter in een braadpan. Bak de met versgemalen peper, zout en nootmuskaat naar smaak bestrooide kip rondom bruin.

Voeg de ui, de tomaat en de rest van de selderij 2 minuten mee. Voeg 750 ml water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Neem de pan van het vuur en neem de kip uit de pan.

Schep het tajermengsel door het vocht en roer goed om. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Verdeel de helft van het tajermengsel over de bodem van de schaal. Leg de kip erop en dek af met de rest van het tajermengsel.

Verdeel er kleine vlokjes boter over. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de pom in ± 60 minuten helemaal gaar en goudbruin bakken. Serveer de Surinaamse pom met gekookte aardappelen.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 60 minuten

Tip

Surinaamse pom over? Serveer het restje de volgende dag tussen een broodje.