Voor deze tomatensoep met avocado en knoflookkruimels maakte ik een eenvoudige tomatensoep. Door er een topping bij te serveren van romig zachte avocado en gebakken broodkruim met knoflook en peterselie maak je zo’n basis tomatensoep ineens een stuk spannender.

Lunch of voorgerecht voor 6 personen, hoofdgerecht voor 4 personen

5 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, gesnipperd
850 g vleestomaten, in stukjes
1 kruidenboeketje van 1 takje tijm, 1 takje, rozemarijn, 1 takje oregano en 3 blaadjes salie
1 blik tomatenstukjes à 400 ml
1 blikje tomatenpuree à 70 g
1 tl al andaluskruiden
½ tl zoete paprikapoeder
2 groentebouillontabletten
2 sneetjes desembrood
4 takjes krulpeterselie, fijngehakt
1 kleine avocado
Extra nodig: keukenmachine en staafmixer

Verhit 2½ el van de olie in een soeppan en fruit de ui al omscheppend, op een halfhoog vuur, in ± 7 minuten goudgeel en glazig. Voeg 3 teentjes knoflook toe en bak 1 minuut al omscheppend mee.

Schep de vleestomaten erdoor en bak ze 5 minuten op een hoog vuur mee. Voeg het kruidenboeketje, de tomaatstukjes, de tomatenpuree, de al andaluskruiden en het paprikapoeder toe en schep alles goed om.

Voeg 800 ml warm water, de bouillontabletten en versgemalen peper naar smaak toe en breng de soep aan de kook. Kook de soep 25 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan.

Maak intussen de krokante kruimels. Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine. Verhit 2½ el van de olie in een koekenpan en bak het broodkruim al omscheppend bruin en krokant. Schep de 2 gesnipperde teentjes knoflook erdoor en bak kort mee zodat de knoflook niet verbrandt. Neem dat pan van het vuur en laat de kruimels afkoelen.

Haal het kruidenboeketje uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer en breng zo nodig op smaak er versgemalen peper en zout. Halveer de avocado, wip de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schilhelften. Snijd de helften in dunne plakjes.

Schep de peterselie door het broodkruim. Schep de soep in de kommen en top met de avocado en het broodkruim. Bestrooi eventueel met nog een beetje versgemalen peper.

Bereidingstijd: ± 45 minuten

Ook goed voor te bereiden

Deze soep kun je goed voorbereiden. Maak hem een dag van tevoren en zet tot gebruik in de koelkast. De topping maak je dan tijdens het opwarmen van de soep.