Beleg een Turks brood met gebakken groenten en tulumkaas en je zet een heerlijke warme broodmaaltijd op tafel. Serveer het warme brood als lunch of met een gemengde salade als avondmaaltijd. Met zo’n maaltijd krijg je zeker een flink portie groenten binnen.

Voor 8 punten

4 el olijfolie
2 uien, in dunne partjes
1 courgette, in dunne halve plakjes
1 aubergine, in dunne halve plakjes
1 teentje knoflook, gepeld
2 tl gedroogde oregano
1 tl gemalen komijn
1 puntpaprika’s, in ringen van ½ cm
1 dun Turks brood
4 el hummus
3 el fijngesneden muntblaadjes
2 tl sumak
Extra nodig: bakpapier

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit 1 eetlepel van de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de uien al omscheppend lichtbruin en glazig. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep de uien uit de pan op een bord.

Verhit 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de courgette en aubergine al omscheppend bruin. Pers de knoflook erboven uit. Voeg 50 ml water, de oregano en de komijn toe en laat nog ± 2 minuten zachtjes sudderen. Schep het uit de pan op een bord.

Verhit 1 eetlepel olie en bak de paprika al omscheppend bruin.

Snijd het brood overlangs open en bestrijk de onderste helft met de hummus. Verdeel er de gebakken uien, het auberginemengsel, de paprika en de tulumkaas over. Bestrooi met de munt en de sumak. Leg er de bovenste helft op.

Leg het brood op een stuk bakpapier op een ovenrooster en schuif het brood in de oven. Laat het brood in ± 7 minuten warm en knapperig worden.

Snijd het Turks brood met gebakken groenten en tulumkaas in punten. Serveer met citroenyoghurt (zie tip).

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 7 minuten

Recepttip
Citroenyoghurt
Pers 1 teentje knoflook boven 150 ml Turkse yoghurt uit. Voeg de rasp van ½ citroen en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Roer goed door en garneer de yoghurt met wat extra citroenrasp, een snufje sumak en een beetje fijngesneden munt.

Weetje
Tulum is een van oorsprong Turkse nomadenkaas. De hartige korrelige geitenkaas met een volle romige smaak wordt in blikken, bakken en potten verkocht. Deze veelzijdige kaas smaakt heerlijk als mezze met plat brood maar ook in salades, in hartige pasteien en taarten, pastagerechten, wraps, soep, couscous of zoals in dit recept met gebakken groenten op brood.