Deze geroosterde aardappeltjes noem ik mijn wollige aardappelen. Als je ze een keer gemaakt en gegeten hebt weet je waarom! Het geheim zit hem in het type aardappel, ik gebruik bij voorkeur kruimige aardappelen en Eigenheimers zijn mijn favoriet voor dit gerecht. En je moet ze voordat je ze gaat roosteren helemaal laten afkoelen. Sowieso vind ik de Eigenheimer, of zoals de Friezen hem noemen de Borger, een smakelijke en fijne aardappel om mee te koken. Je kunt er een heerlijke aardappelpuree en soufflé’s van maken, hij doet het goed in stamppotten en soepen en ook als gekookte aardappel bij bijvoorbeeld stoofvlees is het een topper.

Bijgerecht voor 2 personen

500-600 g kruimig kokende aardappels, geschild en grote gehalveerd
3-4 el olijfolie
Extra nodig: bakmatje

Kook de aardappelen 7 minuten in water met zout naar smaak. Giet ze af, laat ze uitdampen en helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Bekleed een bakplaat met het bakmatje en spreid de aardappels erop uit.

Schenk de olie over de aardappels en meng met de hand goed door. Bestrooi met grof gemalen peper en schuif de bakplaat in de oven.

Rooster de aardappelen in 20-25 minuten goudbruin. Schep ze tijdens het roosteren een keer om.

Voorbereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afkoelen)
Oventijd: ± 25 minuten