Deze wortel-kokossoep met citroen is zo’n recept dat bij toeval ontstaat. Je kent het wel, je kijkt in de koelkast en denkt ‘oei er ligt nog iets dat eigenlijk allang gegeten had moeten worden’. Zo was het ook met de bos wortelen die ik voor deze soep gebruikt heb. Ze waren een beetje gerimpeld en de puntjes al ingedroogd. Bij mij gaan dit soort ‘over de datum groenten’ eigenlijk altijd in een soep, stoof- of ovengerecht. Of ik trek er een lekkere bouillon van. In dit geval werden de wortels de basis voor deze soep. Een lekkere kruidig zoete vegetarische soep met een exotisch smaakje. De citroen en het rokerige van de tabasco maken de soep af.

Voor of lunchgerecht voor 4 personen

1 bos wortelen
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, fijngehakt
1 tl gemalen koriander
1 l groentebouillon (zelfgemaakt of van tabletten)
200 ml kokosmelk
2 el versgeperst citroensap
1 bosuitje, in dunne schuine ringetjes
smoked tabasco
Extra nodig: staafmixer

Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in stukjes. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gemberwortel, al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur.

Voeg de wortel en de gemalen koriander toe en bak ze 3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Kook ze wortel in ± 15 gaar.

Pureer de soep met de staafmixer en voeg de kokosmelk en het citroensap toe. Warm de soep kort door. Is soep nog wat te dik voeg dan een beetje extra heet water toe.

Schep de soep in kommen en druppel er tabasco in naar smaak. Garneer met de bosui.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tips
• Deze soep kun je vanzelfsprekend ook prima maken met winterpeen.
• Serveer deze wortel-kokossoep met citroen ook eens met een flinke lepel gekookte pandanrijst. Zo maak je er een heerlijke zaterdagavondsoep van.
• Kinderen aan tafel? Vervang voor de show de tabasco dan door wat druppels lekkere tomatenketchup.