Met een stuk winterwortel en een halve bos iets uitgedroogde bospeen maakte ik deze geurige wortelsoep met gember en sinaasappel. Warm een lekkere lunchsoep of voorgerecht voor een herfstachtige dag zoals vandaag. Maar op een warme zonnige dag smaakt deze soep ook koud verrukkelijk. Wij aten hem gisteren met een stuk brood en van die lekkere gezouten Guernsey boter.

Lunch- of voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2 personen

3 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, geschild en in plakjes
500 g wortels, in plakjes
1½ tl (hot) currypoeder
500 ml groentebouillon (eventueel van een tablet)
1 sinaasappel, schoongeboend
100 ml slagroom
Extra nodig: mixer met garde(s), staafmixer

Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur.

Voeg de wortels en de currypoeder toe en bak ze 3 minuten mee.

Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Kook de wortels in 10 minuten helemaal gaar.

Rasp intussen de helft van de oranje schil van de sinaasappel dun eraf. Pers de sinaasappel uit. Klop de helft van de slagroom dik en lobbig.

Pureer de soep met de staafmixer en voeg het sinaasappelsap en de rest van slagroom toe. Is de soep te dik voeg dan nog wat extra heet water toe. Warm de soep kort door. Proef en voeg eventueel versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Schep de soep in kommen en schep er een lepel dik lobbig geklopte room in. Garneer met sinaasappelrasp.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Deze wortelsoep met gember en sinaasappel kun je prima maken met wortels die niet meer in top conditie zijn. Een beetje gerimpeld, een bruin plekje… ’t maakt niet uit. Schil de wortels en snijd de lelijke plekjes eruit, leg ze even in koud water en ze zijn prima te gebruiken voor een lekkere soep.