Soms kun je met heel eenvoudige trucjes een mooi gerecht op tafel zetten, zoals bij deze wortelsoep met sinaasappel en rode maïs het geval is. Door maïs in bietensap te marineren krijgen de korrels een prachtige rode kleur. Leuk zoals in dit recept als garnering in een soep of over een salade.

Voorgerecht voor 6 personen

125 g korrelmaïs
150 ml bietensap
2 sinaasappels
2 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
500 g bospeen, geschild en in stukjes
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 kruidenbouillontablet
50 g magere biologische spekreepjes
plukje bietenspruiten of tuinkers
Extra nodig: staafmixer en fijne zeef

Doe 25 g maïs in een klein schaaltje en schenk het bietensap erop (de maïs moet onder staan). Laat minimaal 1 uur marineren. Boen 1 sinaasappel schoon, rasp de oranje schil er dun vanaf. Pers de sinaasappels uit.

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui in ± 5 minuten op een halfhoog vuur goudgeel en glazig. Voeg de bospeen, de koriander en de komijn toe en bak 3 minuten mee.

Verkruimel de bouillontablet boven de pan en schenk 750 ml warm water en het sinaasappelsap erbij. Voeg de sinaasappelrasp toe. Breng alles aan de kook en kook de soep 15 minuten op een laag vuur.

Bak intussen de spekreepjes voor de spekkrokantjes, in een droge koekenpan, knapperig uit.

Pureer de soep met een staafmixer en wrijf hem voor nog fijnere structuur door een zeef. Verwarm de soep al roerende op een laag vuur en voeg als de soep te dik is nog een beetje bouillon of heet water toe.

Schep de soep in kommen en garneer met de spekkrokantjes, de uitgelekte rode maïs en de bietenspruiten of tuinkers. Druppel eventueel een beetje van het bakvet van de spekjes over de soep.

Bereidingstijd: ± 35 minuten (+ 1 uur marineren)

Tip
Deze soep smaakt ook heerlijk als lunchgerecht, serveer de wortelsoep met sinaasappel en rode maïs dan met knapperige desembrood.