Met dit basisrecept voor zandtaartdeeg kun je lekkere zandkoekjes met walnoot maken. Het is een variatie op de klassieke amandelmoppen. Je vormt van het deeg een rol en snijd die in plakjes, walnoot erop en bakken maar! Zo simpel maar zo lekker. Maar met dit basisdeeg kun je natuurlijk nog veel meer lekkere koekjes maken. Chocoladekoekjes, koekjes met gember, amandelmoppen, hazelnootkoekjes, sinaasappelkoekjes en nog veel meer. Een pondje allerhande halen bij Jamin was in mijn jeugd voor menigeen standaard. Met dit basis zandtaartdeeg maak je helemaal zelf je eigen allerhande!

Voor ± 30 stuks

150 g bloem + extra om uit te rollen
100 g koude roomboter
75 g witte basterdsuiker
½ zakje vanillesuiker
1 klein ei, losgeklopt
± 30 blanke amandelen
extra nodig: huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, pannenkoekmes

Zeef de bloem met een mespunt zout, boven een kom en roer de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoor.

Snijd de boter in stukken en snijd het met 2 messen door het bloemmengsel. Voeg de helft van het ei toe en kneed alles met koele hand tot een samenhangend deeg.

Vorm een rol van ± 5 cm ø van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat dit zandtaartdeeg een half uur in de koelkast rusten.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Snijd de rol in plakjes van ± 7 mm dik en leg ze op de bakplaat. Druk in elk plakje deeg een amandel. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei. Schuif ze in het midden van de oven. Bak de koekjes in ± 12 minuten licht goudbruin (zandkleurig).

Neem de bakplaat uit de oven. Laat de zandkoekjes bijna koud worden. Steek ze met het pannenkoekmes los. Laat ze verder afkoelen op een taartrooster, dan worden ze hard en krokant.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten
Oventijd: 10-15 minuten

Variatietips
• Amandelmoppen, vervang de walnoten door blanke amandelen.
• Chocoladekoekjes, zeef 2 eetlepels cacaopoeder met de bloem mee en voeg 1-2 eetlepels melk aan het mengsel toe.
• Hazelnootkoekjes, kneed door het deeg 100 g gemalen ontvliesde hazelnoten.
Sinaasappel-chocoladekoekjes, voeg aan het deeg voor chocoladekoekjes ook nog de geraspte schil van 1 biologische sinaasappel toe.
• Gemberkoekjes, hak 20 bolletjes gekonfijte gember fijn en verdeel dit over de koekjes. De koekjes worden dan niet bestreken met ei.
• Citroenkoekjes, kneed de geraspte schil van 1 biologische citroen door het deeg.

Tip
Maak een dubbele hoeveelheid deeg en vries de helft in. Goed verpakt, ik vacumeer het deeg altijd, kun je het makkelijk 4 weken in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een portie deeg voor koekjes op voorraad!