Patates frites, pommes frites, frietjes, frieten, patat… hoe je het ook noemt maakt niet uit als je zelf frieten maken is zoveel lekkerder dan kant en klare voorgebakken friet uit de supermarkt! De frietenbakker bij ons in huis bakt altijd een flinke hoeveelheid frieten voor. Veel meer dan wat we voor een maaltijd nodig hebben. De rest wordt in porties ingevroren, zo hebben we altijd lekkere home made frieten op voorraad! Natuurlijk het kost wat tijd maar dat is het dubbel en dwars waard want wat is het toch lekker van die zelfgemaakte frieten!

Bijgerecht voor 4 personen

1 kg vastkokende of iets kruimige aardappelen, geschild
olie om te frituren
Extra nodig: schone theedoek zonder wasmiddelgeurtje, friteuse of frituurpan

Was de aardappelen en snijd ze in plakken naar wens in plakken van ¾-1 cm dik. Snijd de plakken vervolgens in de lengte in dikke repen. Droog ze met de schone theedoek.

Verwarm de friteuse voor tot 160 °C. Frituur de frieten in 3 porties, ± 6 minuten, zonder ze te laten kleuren in de hete olie. Laat ze goed uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier. Laat ze helemaal afkoelen.

Verhit de friteuse voor tot 180 °C en bak de frieten in 3-4 porties in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Laat ze even uitlekken. Doe ze in een schaal en bestrooi naar wens met zout en serveer met zelfgemaakt mayonaise. Zelf frieten maken het is de tijd zeker waard!

Voorbereidingstijd: ± 30 minuten
Bereidingstijd: ± 15 minuten

Tips
Iets kruimige aardappelen
Ik gebruik graag een iets kruimige aardappel voor mijn frieten. De buitenkant krijgt een lekker krokant iets kruimelig laagje dat ik superlekker vind.

Frieten op voorraad
Afgekoelde voorgebakken frieten kun je heel goed invriezen. Leg ze naast elkaar op een schaal laat de frieten los van elkaar bevriezen. Doe de bevroren frieten in een diepvrieszak. Ze blijven zeker een maand of twee goed.