Zelf kruidkoek maken is leuk om te doen en zo’n zelfgemaakte kruidkoek smaakt zoveel lekkerder dan een kant en klaar gekochte. In eerste instantie had ik een kruidkoek gemaakt zonder boter en ei maar dat was toch geen succes. Deze versie met wel wat boter en een paar eieren vonden we toch lekkerder.

Voor 1 kruidkoek, 20-24 plakken

200 g zelfrijzend bakmeel
100 g roggemeel
1 tl bakpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl kaneelpoeder
1/3 tl gemalen kardemom
1/3 tl gemalen koriander
zout
75 g stroop of melasse
150 ml melk
50 g boter, op kamertemperatuur
125 g donkere basterdsuiker
2 eieren, op kamertemperatuur
Extra nodig: mixer met gardes, ingevette cakevorm ± 24 x 10 cm

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Meng zelfrijzend bakmeel met het roggemeel, bakpoeder, gemberpoeder, gemalen kruidnagel, kaneelpoeder, gemalen kardemom, gemalen koriander en een snufje zout.

Verwarm de stroop met de melk totdat de stroop is opgelost.

Klop met de mixer de boter met de suiker romig. Voeg 1 ei toe en klop totdat de boter is opgenomen. Voeg dan het andere ei toe en klop alles luchtig.

Voeg het bloemmengsel en het lauwe melkmengsel toe en mix alles kort tot het gemengde is. Doe het over in de vorm en bak de kruidkoek in het midden van de voorverwarmde over in 1 uur gaar.

Neem de kruidkoek uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen. Keer de vorm en schud de kruidkoek uit de vorm.

Zet de koek met de bolle kant naar boven op een rooster en zet de cakevorm er overheen. Laat de kruidkoek zo helemaal afkoelen. Snijd de kruidkoek in plakken en serveer ze bestreken met boter.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 60 minuten

Ook lekker met gember

Voeg aan het beslag ook een 75-100 g gembersnippers uit pot toe.