Zelf mayonaise maken is, met dit mayonaise recept en een staafmixer als handig keukenhulpje, zo gepiept. Zelfgemaakte mayonaise is zoveel lekkerder dan kant en klaar gekochte mayonaise die vaak suiker en kleurstoffen bevat. Ik maak mayonaise van de eieren van mijn eigen kippen, die scharrelen de hele dag buiten en leggen kleine eitjes met mooie donkergele dooiers. Daardoor wordt de mayonaise ook mooi geel. Zijn de dooiers lichter dan wordt je zelfgemaakte mayo vanzelfsprekend ook lichter. En omdat het scharreleitjes van tussen de 25 en 30 gram zijn maak ik meestal een half hoeveelheid mayonaise. Zo heb ik altijd superverse mayonaise in de koelkast staan. Zelf mayonaise maken is echt een eitje!

Voor 1 pot

1 ei, op kamertemperatuur
3 el citroensap
1 tl gladde mosterd
200-250 ml zonnebloemolie
extra nodig: hoge kom, staafmixer, in vaatwasser of met kokend water schoongemaakte pot met deksel

Breek het ei boven de kom, voeg het citroensap, de mosterd en de zonnebloemolie toe.

Zet de staafmixer in de kom en mix op de hoogste stand totdat het mengsel bindt.

Voeg als de mayonaise te dun in een dun straaltje nog wat extra zonnebloemolie toe.

Breng de mayonaise op smaak met versgemalen peper en zout. Doe de mayonaise over in de pot, sluit hem en bewaar in de koelkast.

Tips
• Vervang het citroensap door limoensap of appelciderazijn of gebruik een combinatie van citroen en appelciderazijn.

• Voeg eerst 200 ml van de olie toe, zo voorkom je dat je mayonaise te dun wordt. In de koelkast stijft de mayonaise nog op!

• Zelfgemaakte mayonaise wordt gemaakt van rauwe eieren en zonder conserveringsmiddelen daardoor is de mayonaise beperkt houdbaar. Ik bewaar de mayonaise nooit langer dan 2 weken maar meestal is de pot ook al leeg!