Zelf pindakaas maken? Ik hoor het je denken waarom zou ik dat doen, je kunt ze net zo makkelijk in allerlei varianten kant en klaar kopen. Maar er zijn twee goede reden om zelf pindakaas te maken. Ten eerste: kijk eens op het etiket, er zit suiker in pindakaas en ook nog best wel wat en dat is helemaal niet nodig. Dus als je zelf pindakaas maakt kun je het gewoon weg laten! Ten tweede: zelfgemaakte pindakaas is veel lekkerder dan de kant en klaar gekochte pindakaas en het is leuk klusje om met de kinderen of kleinkinderen te doen en dan samen smullen van een lekkere boterham met pindakaas en bijvoorbeeld plakjes komkommer!

Voor 200 ml

250 g ongezouten pinda’s
± 2 el arachideolie
± ½ tl zout
Extra nodig: keukenmachine, 1 goed schoongemaakte pot inhoud 200 ml

Doe de pinda’s de olie en het zout in de kleine kom van de keukenmachine en laat de machine draaien tot de pindakaas de gewenste smeuïgheid heeft. Houd je van stukjes noot dan laat je de machine korter draaien. Heb je liever een fijne pindakaas dan draai je de machine langer door. Voeg eventueel nog wat extra olie toe als de pindakaas te droog is. Bewaar de pindakaas in de schoongemaakte pot en schep de pindakaas altijd met een schone lepel uit de pot.

Bereidingstijd: ± 10 minuten

Tip
Liever een lekkere grote pot? Neem dan de dubbele hoeveelheid.
Maak ook eens pinda-amandelkaas door de helft van de pinda’s te vervangen door geroosterde blanke amandelen.
Voor een pittige pindakaas voeg je sambal oelek maar smaak toe.