Zoete aardappelfrieten uit de oven zijn eenvoudig te maken en smaken heerlijk als bijgerecht bij verschillende gerechten. Ik maakte ze bij de gegrilde witlof met verse kaas, citroen en bosui en serveerde er een zelfgemaakte knoflooksaus bij. Maar ook met een salade bij een stukje vlees, vis of kip of met een vegetarische burger zijn ze erg lekker. Er wordt vaak gezegd dat zoete aardappelfrieten in de oven lekker knapperig worden maar daar ben ik het niet mee eens. Ze worden beslist niet zo knapperig als je gewend bent van gewone aardappelfrieten uit de oven maar ik vind ze heerlijk!

Bijgerecht voor 2 personen

750 g zoete aardappelen
200 g rode uien
3 el olijfolie
versgemalen peper
1 teentje knoflook
2 el mayonaise
4 el volle yoghurt
zeezout
1 el fijngesneden korianderblaadjes
Extra nodig: bakblik bekleed met een bakmatje

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten. Pel de uien en halveer ze.

Leg de frieten met de uihelften op het met bakpapier beklede bakblik en bestrijk ze met de olijfolie. Bestrooi ze met versgemalen peper.

Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en rooster ze in ± 30 minuten lichtbruin en gaar. Schep de frieten tussentijd tweemaal om. Keer de uien eenmaal halverwege de oventijd.

Pers de knoflook boven de mayonaise uit en voeg de yoghurt en versgemalen peper en een snufje zeezout toe. Roer alles goed door elkaar.

Neem de zoete aardappelfrieten uit de oven. Bestrooi ze met zeezout en de koriander en serveer met de knoflooksaus. Lekker met gegrilde witlof met citroen, verse kaas en bosui.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Variatietips

• Pers 1 gepeld teentje knoflook boven de olie uit en bestrijk de zoete aardappelfrieten en de uien ermee.
• Bestrooi de zoete aardappelfrieten gelijk met de peper met al andalus kruiden.
• Voor extra pittige frieten strooi je chilipeper of chilivlokken naar smaak over de frieten.