Denk als je dit recept voor zoetzure kip met wortel en paprika maakt niet aan de ku lau kai (of koe loe kai) die je meestal bij de Chinees krijgt. Ten eerste bak ik de kipstukjes zonder deegjasje en ten tweede is mijn zoetzure saus kruidiger en iets pittig. Wel voeg ik meestal ananas toe maar wat groenten betreft kan ik nogal eens variëren. Deze keer maakte ik hem met wortel en paprika. Maar ook met peultjes, sugarsnaps, bloemkool of broccoli maak je er een lekker gerecht van.

Hoofdgerecht voor 3 personen

1½ el arachideolie
300 g kippendijfilet, in stukjes
1 grote ui, in boogjes
3 cm gemberwortel, in dunne reepjes
1 teentje knoflook, in dunne reepjes
3 bospenen, geschild en in dunne schuine plakjes
2 rode paprika’s, in stukjes
1 blikje ananasstukjes à 230 g
150 ml kippenbouillon (eventueel van een tablet)
3 el azijn
1 tl sojasaus
2 el vloeibare honing
1 el zoete chilisaus
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el maïzena of rijstebloem
½ el sesamzaad, geroosterd

Verhit de olie in een wok en roerbak de kip, in ± 5 minuten, al omscheppend op en hoog vuur lichtbruin en gaar. Schep de kip met een schuimspaan uit de wok op een bord.

Fruit de ui al omscheppend 3 minuten in dezelfde olie. Voeg de gember en de knoflook toe en bak ze al omscheppend 2 minuten mee.

Voeg de wortel en de paprika toe en bak alles al omscheppend 5 minuten. Laat intussen de ananasstukjes uitlekken maar vang het sap op. Halveer de ananasstukjes.

Voeg de ananasstukjes met het sap, de bouillon, de azijn, de sojasaus, de honing, de chilisaus, het vijfkruidenpoeder en versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Breng alles aan de kook en koop de wortel en de paprika op een laag vuur in ± 5 minuten beetgaar. Roer intussen de maïzena of rijstebloem los met 2 eetlepels water.

Schep de kip door de groenten. Schuif de groenten in de wok aan één de kant en schenk het maïzenapapje al roerende bij het vocht in de wok. Laat het vocht al omscheppend binden en kip warm worden.

Doe de zoetzure kip met wortel en paprika in een schaal en strooi met het sesamzaad erover. Lekker met noedels maar keuze.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Variatietips

• Vervang de paprika eens door peultjes, sugarsnaps of gebroken sperziebonen. Kook deze groenten 5-6 minuten in ruim water met zout naar smaak en spoel ze koud. Dat blijven ze mooi groen van kleur.
• Vervang de wortel ook eens door bloemkool- of broccoliroosjes.
• Voeg ook eens champignons of shiitake aan deze zoetzure kip met wortel en paprika toe. Snijd ze naar wens in plakjes of halveer ze of snijd ze naar gelang de grootte in vieren.