Deze zuurkool ovenschotel met droge Friese worst maakte ik gisteren. Nu het weer wat kouder wordt krijgen we weer zin in winterse gerechten als stamppot. Deze ovenschotel is een soort ‘in between’ tussen de zomer en de winter. Een echt herfstgerecht dus. Met appels uit onze tuin en Friese droge worst in plaats van rookworst werd het een smakelijk hoofdgerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
2 uien, in boogjes
500 g zuurkool uit het vat
800 g vrij kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 appels (Goudrenetten), geschild en in dunne partjes
2 Friese droge worstjes à 60 g, in plakjes
100 g belegen geitenkaas, in kleine blokjes
1 el fijngeknipte bieslook
Extra nodig: aardappelstamper, ovenvaste schaal

Verhit de olie in een pan en fruit de uien al omscheppend in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg de zuurkool toe en bak al omscheppend 2 minuten mee.

Schenk er 150 ml heet water bij en laat de zuurkool op een heel laag vuur nog 25 minuten stoven.

Kook gelijktijdig de aardappelen in water met zout gaar. Schep 15 minuten stoven de appelpartjes door de zuurkool.

Verwarm de oven voor tot 225 °C.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot een grof kruim. Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal. Verdeel het aardappelkruim erover en steek de worstplakjes in het kruim.

Strooi de kaasblokjes erover en zet de ovenschotel 15 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de zuurkoolschotel met droge Friese worst uit de oven en garneer met de bieslook. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 45 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Zonder vlees tip

Vervang de worst door 100 g grof gehakte hazelnoten en schep die door en over het aardappelkruim.