Gisteren was het echt weer voor deze zuurkoolstamppot met prei en worst! Een gure wind, regen en kil in huis. Inmiddels is het al ruim een week officieel herfst en een mager zonnetje doet vandaag het rood-gele herfstblad van de kornoelje oplichten. Ook de keuken komt meer in herfstsferen, schalen vol appels, peren en noten. Dus de komende tijd staan die producten ook weer volop in het zonnetje. Nu eerst maar eens deze lekkere zuurkoolstamppot met prei maken! De combinatie ontstond trouwens omdat ik nog 2 preien had liggen waarvan de buitenste blad inmiddels geel geworden was dus hoognodig de pan in moest. ’t Resultaat deel ik graag met jullie.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 kg vrij kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 dikke preien
1 ui, in boogjes
1 teentje knoflook, gesnipperd
250 g zuurkool
1 el el andaluskruiden
1 rookworst

Kook de aardappelen en water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Maak intussen de prei schoon en snijd ze in dunne ringen. Was de prei goed en laat hem uitlekken.

Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de zuurkool, de prei en de el andaluskruiden toe en bak ze 7 minuten mee.

Wel of gaar de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp ze fijn en schep het zuurkoolmengsel erdoor. Voeg zoveel van het opgevangen kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat.

Snijd de worst in plakjes en serveer bij de zuurkoolstamppot met prei.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip
• Bij deze stamppot kun je vanzelfsprekend ook een ander stukje vlees eten. Een gehaktbal of karbonade smaakt er lekker bij.
• Of ga voor een stukje gebakken of gestoomde kabeljauw of zalmfilet.
• Helemaal zonder vlees kan natuurlijk ook. Schep dat blokjes kaas (komijnekaas, een pittige Goudse of bijvoorbeeld gorgonzola) door de stamppot. Of serveer hem met een vegetarische vleesvervanger.