Dit aardappelbrood met olijven en zongedroogde tomaatjes smaakt heerlijk bij diverse soepen maar is ook erg lekker voor de lunch of het ontbijt met kaas, ham of salami. Of serveer het brood eens bij de barbecue of borrel. Door aardappel aan je brooddeeg toe te voegen krijg je een lekker smeuïg brood met een fijn kruim.

Voor 2 broden

300 g kruimig kokende aardappelen
zout
75 g knoflookolijven, zonder pit
100 g zongedroogde tomaatjes
1 zakje gedroogde gist
625 g tarwebloem + extra bloem om tijdens het kneden toe te voegen
2 el gedroogde oregano
1 el olijfolie
Extra nodig: pureeknijper, eventueel keukenmachine, bakmatje of bakpapier, bubbeltjes plastic, hobbymesje

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Hak intussen de olijven grof. Dep de tomaatjes met keukenpapier droog en snijd ze in stukjes.

Giet de aardappelen af maar vang 1½ dl van het kookwater op. Knijp de aardappelen door een pureeknijper of stamp ze fijn en schep het opgevangen vocht erdoor.

Roer de gist door de bloem. Voeg 1½ theelepel zout toe en meng goed door elkaar.

Voeg het aardappelmengsel, de olijven, de tomaatjes en de oregano toe en kneed alles in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Voeg beetje bij beetje 150 ml water toe.

Bestuif je handen en het werkvlak regelmatig met bloem want dit deeg plakt nogal. Laat het deeg in een ingevette kom, afgedekt met een bubbeltjesplastic op ene warme plaats, 1 uur rijzen.

Kneed het deeg nogmaals door en vorm er twee broden van. Leg ze op een met bakmatje bekleed bakblik. Dek de broden af met bubbeltjesplastic en laat ze ± 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bestrooi de broden met wat bloem. Snijd het brood eventueel in met een scherp hobbymesje. Bak ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten mooi bruin en gaar.

Lekker bij zelfgemaakte minestronesoep, groenten- of tomatensoep.

Tip
Deze broden kun je heel goed invriezen. Ze blijven dan, mits goed verpakt, één maand lekker.

Variatietips
• Vervang 1/3 deel van de tomaatjes door geroosterde pijnboompitten.
• Ik heb nu groene knoflookolijven gebruikt maar ook andere olijven zonder pit zijn lekker in dit brood.
• Voeg in plaats van de tomaatjes uitgebakken spekreepjes of gebakken uisnippers mee. Of kneed kleine blokjes feta door het deeg.
• Vervang de oregano eens door 1½ theelepel verse tijmblaadjes.