Deze romige aardappelsoep met bloemkoolcrunch en chorizo heeft door de krokante topping een heerlijke bite en ziet er ook nog eens mooi uit. Deze feestelijke soep eet je als voorgerecht of serveer hem als lunch met een snee desembrood.

Voorgerecht voor 4-6 personen

4 el olijfolie
2 uien, grof gesneden
3 teentjes knoflook, gepeld
1 kg iets kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1½ l groentebouillon
2 laurierblaadjes
200 g bloemkool, in kleine roosjes
??? g chorizo, dunne plakjes
2 el fijngesneden korianderblad
Extra nodig: keukenmachine, staafmixer

Verhit 3 eetlepels olie in een soeppan en fruit de ui met 2 teentjes van de knoflook ± 5 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur.

Voeg de aardappel toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de bouillon en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook. Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar.

Hak de bloemkool in de kom van de keukenmachine tot kruim. Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en bak de chorizoplakjes uit. Schep ze uit de pan. Schenk op ongeveer 2 eetlepels na de chorizo-olie uit de pan in een schaaltje.

Bak de bloemkool in de chorizo-olie in de pan al omscheppend ± 3 minuten. Pers 1 teentje knoflook erboven uit en bak nog een minuut mee. Breng op smaak met een snufje zout.

Neem de laurierblaadjes uit de pan en pureer de soep met de staafmixer. Schep hem in kommen en garneer elke kom soep met 1-3 eetlepels gebakken bloemkool, de chorizo en de koriander.

Bereidingstijd: ± 30 minuten