Deze aardappelstamp met geroosterde biet, peer en citroen is een lekkere variatie op de traditionele stamppot. De groenten worden namelijk niet door de aardappelen gestampt maar erover verdeeld. Door dit lekkere wintergerecht te bestrooien met geraspte citroenschil krijg je een heerlijke frisse smaak.

Hoofdgerecht voor 4 personen

600 g gekookte rode bieten, ontveld en in parten
2 handperen (bijvoorbeeld Doyenne du Comice), in parten
1 ui, in boogjes
2 el olijfolie
1 kg iets kruimige aardappelen, geschild
1 biologische citroen, schoongeboend
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje of bakpapier, aardappelstamper

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Verdeel de biet, de peer en de ui over het met het bakmatje of bakpapier beklede bakblik. Houd de bieten gescheiden van de peer en de ui.

Verdeel er versgemalen peper en zeezout naar smaak over. Druppel de olijfolie erover en meng het door de groenten.

Halveer grote aardappelen en kook ze in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar.

Schuif de groenten in de oven en rooster ze in ± 25 minuten lichtbruin.

Giet de aardappelen af maar vang ± 200 ml van het kookwater op. Laat de aardappelen met de deksel schuin op de pan iets uitdampen.

Stamp ze tot een rul kruim. Voeg zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïg maar niet te vochtig aardappelkruim ontstaat.

Verdeel de geroosterde bieten, peer en ui erover en rasp de citroenschil boven het gerecht van de citroen.

Deze aardappelstamp met geroosterde biet, peer en citroen smaakt lekker met een stukje gegrilde of gebakken zalm. Of serveer de stamp met verkruimelde feta of verse geitenkaas. Ook vegetarische roerbakstukjes of een vegetarische schnitzel smaken er lekker bij.

Variatietip
Eet je liever een stukje vlees bij de aardappelstamp? Ook een gehaktbal, een karbonade of een schnitzel smaakt er heerlijk bij.