Hier is hij dan de appel-kruimelvlaai met rum en rozijnen! Ik had het al aangekondigd, er wordt bij Marijke’s Media Keuken flink geëxperimenteerd met vlaaien bakken. Van ’t weekend maakte ik onder andere deze vlaai met appel, rum en rozijnen. Ook weer erg lekker en doordat ik het deegrecept van Janneke Philippi gebruik is de bodem ook mooi droog en smakelijk.

Voor 10-12 punten

375 g bloem
½ zakje gedroogde gist à 7 g
125 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
175 g suiker
1 ei
100 ml melk, op kamertemperatuur
1 kg appels (Goudrenetten), in stukjes
75 g suiker
75 ml rum
1 tl kaneelpoeder
100 g rozijnen
poedersuiker
Extra nodig: mixer met deeghaken of keukenmachine, vershoudfolie, vlaaivorm ø 28 cm, bakpapier

Zeef 275 g van de bloem met een snuf zout boven een kom. Voeg de gist, 50 g van de boter, 25 g van de suiker en de melk toe en kneed met de mixer of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Voeg als het deeg iets teveel plakt nog wat extra bloem toe.

Vorm er een bal van en leg het deeg in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Meng met de mixer of in de keukenmachine 100 g bloem met een snufje zout, 75 g suiker en 75 g boter tot een kruimelig mengsel. Zet het tot gebruik in de koelkast.

Breng de appelstukjes met 75 g suiker, de rum, het kaneelpoeder en de rozijnen aan de kook en kook 5-7 minuten op een laag vuur. De appel moet niet helemaal stuk koken. Neem de pan van het vuur en roer het een keer goed door. Laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in.

Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed de vorm ermee. Druk het deeg goed in de rand. Ga er met de deegroller overheen en verwijder het overhangende deeg.

Verdeel de appelcompote over de bodem. Strooi de deegkruimels erover. Bak de appelkruimelvlaai met rum en rozijnen in 25-30 minuten lichtbruin en gaar.

Neem de vlaai uit de oven en laat hem afkoelen. Bestuif de vlaai met poedersuiker en snijd hem in punten.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Rijstijd: 60 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Welke appels voor de appelcompote?

Ik heb deze keer de valappels uit onze Schone van Boskoop gebruikt. Deze appel is bekend als de Goudrenet. Een prima appel om moes van te maken maar ook voor appeltaarten, compote en zo uit het vuistje een smakelijke appel. Ik kookte deze keer de appelstukjes kort op een hoog vuur. De stukje onder in de pan koken dan stuk maar de bovenlaag blijft nog stevig. Na de kooktijd roer je de appel kort goed door en je hebt een prima grove compote die kan dienen als vulling voor deze lekkere appelvlaai.