Deze appelbeignets met amandelspijs worden gemaakt zoals de banketbakker het doet. Dat zijn appels verpakt in bladerdeeg en het gaatje van de appel gevuld met amandelspijs. Zo lekker zijn die en ook leuk om te maken natuurlijk.

Voor 8 stuks

75 g amandelspijs
½ el sinaasappelrasp
1 el boter
5 el kristalsuiker
1- 2 tl kaneelpoeder
2 zure appels (Goudrenetten)
16 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
bloem om te bestuiven
Extra nodig: ronde- of gekartelde uitsteker (ø 9 cm), frituurpan met zonnebloemolie, schuimspaan

Meng het amandelspijs met de sinaasappelrasp, de boter, ½ eetlepel suiker en kaneelpoeder naar smaak. Verdeel het in 8 stukjes en rol er balletjes van. Meng de rest van de suiker met kaneelpoeder naar smaak in een schaaltje zodat je daar de gebakken appelbeignets in kunt wentelen.

Schil de appels, boor de klokhuizen uit en snijd uit elke appel 4 mooi pakken van ± 1½ cm dik. Verwarm de olie voor tot 190-200 °C.

Leg de helft van de plakjes bladerdeeg op een met een beetje bloem bestoven werkvlak en bestrijk ze dun met een beetje water. Leg op elk plakje een schijf appel en stop in het gaatje een balletje amandelspijs.

Dek af met de rest van het bladerdeeg en druk alles voorzichtig rondom de appel aan. Steek met de steker het deeg rondom de appel uit. Het mooiste is als er rondom een randje van ongeveer 1 centimeter zit dan kun je het deeg goed aandrukken.

Bak de appelbeignets in de hete olie met 3-4 tegelijk in 7-8 minuten bruin en gaar. Keer ze na ± 4 minuten, als het midden een beetje gaat bollen en bak dan ook de andere kant mooi lichtbruin.

Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken en wat afkoelen. Wentel de appelbeignets met amandelspijs door de kaneelsuiker.

Bereidingstijd: ± 40 minuten

Tip

Warm smaken de appelbeignets natuurlijk het allerlekkerst. Door de afgekoelde appelbeignets ± 5 minuten in een voorverwarmde oven (175 °C) te leggen hebben ze de goede eettemperatuur.