Met deze asperges met gebakken zeebaars en bruine boter zet je een verrassend aspergesgerecht op tafel. De aspergesklassieker met ham, ei en gesmolten boter blijft natuurlijk een topper maar ook dit recept met vis en bruine boter is het proberen waard.
Beurre noisette of bruine boter heeft de smaak en geur van hazelnoten en combineert heel goed met vis maar ook met asperges.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 kg witte asperges
2 zeebaarsfilets met huid
2 tl olijfolie
75 g boter

Schil de asperges van het kopje naar beneden en snijd of breek het onderste stugge stukje (± 3 cm) eraf. Leg de asperges in de pan en voeg zoveel koud water toe totdat ze net onder staan. Voeg zout naar smaak toe en breng ze aan de kook. Kook ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges in het kookwater afhankelijk van de dikte in 10-15 minuten verder garen.

Verhit de olijfolie in een passende koekenpan en bestrooi de witte zijde van de vis met versgemalen peper en een beetje zout naar smaak. Bak de vis eerst ± 5 minuten op een hoog vuur op de huidzijde. Keer de vis met behulp van een spatel en bak de witte zijde, op een halfhoog vuur nog 2-3 minuten.

Verwarm gelijktijdig de boter in een steelpannetje op een halfhoog vuur totdat de boter mooi bruin van kleur is en naar hazelnoten geurt. Let op dat de boter niet verbrandt! Schenk de boter door een zeefje in een schaaltje.

Serveer de vis met de asperges en de bruine boter. Lekker met gekookte aardappels.

Bereidingstijd: 25 minuten

Tip

Naarmate het seizoen vordert duurt het garen van de asperges langer. Controleer daarom de asperges vanaf het moment dat het vuur 5 minuten uitstaat. Dit kun je testen door een asperge met een vork uit het kookwater te lichten. De asperge moet licht doorbuigen. Valt hij slap naar beneden dan heb je de asperges te ver laten door garen.