Van origine worden de aubergines voor de baba ghanoush boven een houtskoolvuur geroosterd. Dat geeft een lekkere smaak aan dit gerecht dat vooral bekend is in de uit de Libanese en Syrische keuken. Eigenlijk is het heel simpel om te maken en zoveel lekkerder dan de kant en klare baba ghanoush die je kunt kopen. Baba ghanoush wordt ook wel moutabal genoemd.

2 aubergines
3 el olijfolie extra vierge
2 teentjes knoflook
1½ citroen, uitgeperst
80 ml tahini
± ¼ tl gemalen komijn
2 el fijngehakte platte peterselie
1 kleine tomaat, in kleine stukjes
Extra nodig: staafmixer

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Leg de aubergines op een met aluminiumfolie bekleed bakblik (doffe zijde naar boven) en bestrijk ze met olie.

Schuif het bakblik onder de hete grill en rooster ze in ± 15-20 minuten totdat ze rondom blazen en zwarte plekken hebben. Keer ze regelmatig.

Neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Halveer ze in de lengte en schraap het vruchtvlees eruit. Doe het over in de hoge kom.

Voeg 2 el olijfolie, de uitgeperste knoflook, het citroensap, de tahini, de komijn en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Pureer alles met de staafmixer.

Proef de baba ghanoush en voeg eventueel nog wat komijn, peper en/of zout toe. Doe de baba ghanoush over in een diep bord of schaaltje en garneer met de peterselie en de tomaat.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 20 minuten
Afkoelen: ± 10 minuten

Roosteren op de barbecue

Als je de aubergines op de barbecue roostert wordt de baba ghanoush nog lekkerder.