Bao pao broodjes maken is een leuk klusje om met de kinderen te doen. Deze uit China afkomstige broodjes met een hartige of zoete vulling zijn bekend onder verschillende namen. Bao pao is wel de bekendst maar ook namen als bapao, bakpao, shao pao, pao shai en bao zi kom je tegen. De bekendste zijn de broodjes gevuld met geroosterd varkensvlees of met een dadelvulling. Beide erg lekker zeker als je ze bij een goede Chinees haalt of zelf maakt. Deze combinatie heb ik zelf verzonnen omdat ik te weinig kip had maar ook niet genoeg dadels. Het resultaat is een heerlijk zoet-hartig bapoa broodje.

Voor ± 12 kleine of 6 grote broodjes

Voor het deeg:
½ zakje gedroogde gist
½ el suiker
250 g bloem
120 ml lauwe melk

Voor de vulling:
100 g gebakken of gegrilde kippendijen
150 g dadels zonder pit
1 el maïzena
50 ml kippenbouillon
1 el plantaardige olie
1 el sojasaus
2 tl (zoete) chilisaus
¼ tl Chinees vijfkruidenpoeder
Extra nodig: bakpapier, schone theedoek of bubbeltjesplastic, bamboe stoommand, zo nodig met verschillende lagen

Bereid het deeg:
Roer in een kom de gist met de suiker door de bloem. Voeg al roerende met een houten lepel de melk en 35 ml lauw water toe.

Kneed het, in ± 5 minuten, tot en soepel deeg. Voeg als het deeg te droog is nog wat lauw water toe. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie op een warme plaats 1½ – 2 uur rijzen.

Sla het deeg terug en kneed nogmaals door. Laat in 20-30 minuten rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is. Nu is het deeg klaar voor verwerking.
Hak de kip en de dadels heel fijn. Roer de maïzena met de bouillon los. Knip van het bakpapier vierkantjes van 5 x 5 cm of 10 x 10 cm.

Bereid de vulling:
Verhit de olie in een wok en voeg de kip en de dadels toe. Roerbak 1 minuut en voeg de sojasaus, de chilisaus en het vijfkruidenpoeder toe. Bak alles 1 minuut op een halfhoog vuur.

Roer het maïzenamengsel erdoor. Verwarm alles al omscheppend totdat het mengsel bindt en glazig wordt. Het moet een plakkerig samenhangend mengsel worden. Voeg zo nodig nog een beetje extra water toe. Laat het afkoelen.

Verdeel het deeg in 12 of 6 porties en rol ze uit. Schep, afhankelijk van de grootte 1 of 2 eetlepels van de vulling op het deeg en vouw het deeg om de vulling heen. Draai het deeg in elkaar en druk goed vast.

Leg de broodjes met de sluitkant naar beneden op de bakpapieren vierkantjes en laat ze onder een schone theedoek of bubbeltjesplastic nog 30 minuten rijzen.

Vul een passende pan met een laagje water (± 5 cm). Leg de broodjes op de papiertjes op de stoommand (± 3 cm van elkaar af) en plaats de deksel erop. Stoom de broodjes in ± 10 minuten gaar. Serveer ze met (zoete) chilisaus of hoisinsaus.

Rijstijd: ± 2½ uur
Bereidingstijd: ± 40 minuten

Variatietips
Je kunt de broodjes met van alles vullen, bindt de vulling wel altijd met maïzena dat houdt de vulling bij elkaar.
• Een gehaktprutje met ui, knoflook, verse gember, fijngesneden waterkastanjes (geven een lekkere bite), vijfkruidenpoeder en sojasaus.
• Maar ook met gehakte kip of vis kun je ze vullen.
• Of maak zoethartige broodjes en maar vul ze dan met een gehaktmengsel met ui, knoflook, gehakte abrikozen, en amandelen en garam masala.
• Voor Chinese dadelbroodjes smelt je 15 g reuzel en daaraan voeg je 120 g rode bonenpasta en 250 g ontpitte en heel fijngehakte dadels toe. Kook ± 10 minuten en af laten koelen. Balletjes van draaien en daarmee het deeg vullen. Doe zoals de Chinezen en zet rode kleurstof een rode stip op de broodjes.

Tip
Deze zelfgemaakte bao pao broodjes kun je heel goed invriezen. Ik seal ze altijd in maar goed verpakt in een diepvrieszakje gaat ook. Laat ze dan helemaal ontdooien en verwarm ze per stuk 1 minuut in de magnetron of stoom ze ± 8 minuten in een stoommand.