Maak deze beluga linzen met witlof en mandarijndressing eens. ’t Is nu niet direct een combinatie die je zou bedenken maar de een had trek in linzen en de andere in witlof… Dus werd het een combi van deze twee groenten en dat pakje bijzonder goed uit. De mandarijn neutraliseert het vettige van de gegrilde witlof en geeft een lekker fris zuurtje aan het gerecht. Beluga linzen zijn kleine zwarte glanzende linzen die qua uiterlijk wel wat weg hebben van kaviaar. De smaak is, net als die van Puy linzen, heerlijk, maar ik gebruik ze hoofdzakelijk omdat ze zo’n mooi contrast geven met andere groenten.

Hoofdgerecht voor 2 personen

6 el olijfolie
1 ui, in dunne boogjes
2 teentjes knoflook, gepeld
150 g (beluga) linzen
300 ml tuinkruiden- of groentebouillon (eventueel van een tablet)
500 g witlof
3 mandarijntjes
2 hamburgers
2 tl grove mosterd
2 el pistachenoten, grof gehakt
2 el korianderblaadjes
Extra nodig: bakplaat bekleed met aluminiumfolie

Verwarm de ovengrill voor tot 225 °C. Verwarm 1½ eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Pers de knoflook erboven uit en fruit 2 minuten mee. Voeg de linzen en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de linzen in ± 30 minuten net gaar.

Pers 2 mandarijntjes uit. Boen het derde mandarijntje schoon onder stromend water en snijd het in dunne plakjes.

Snijd een klein stukje van de struikjes witlof en snijd de struikjes in vieren. Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Steek de plakjes mandarijn ertussen. Bestrooi alles met versgemalen peper en zout naar smaak en schuif de witlof onder de hete grill. Rooster de struikjes in 10-12 lichtbruin en beetgaar. Bestrijk halverwege nogmaals met een beetje olie.

Bestrijk de hamburgers met een beetje olie en bak ze in een hete grillpan of koekenpan aan beide kanten bruin en naar wens rosé of net gaar. Klop intussen een dressing van de uitgeperste mandarijn, de mosterd en de rest van de olie. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Schep de linzen en de witlof op een schaal. Verdeel de dressing en de pistachepitten erover. Leg de hamburgers op de Beluga linzen met witlof en mandarijndressing en garneer met de blaadjes koriander.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 12 minuten

 

Variatietips

• Vervang de Beluga linzen door Puy of gewone linzen.
• Liever geen vlees? Neem dan een vegetarische burger. Maak ze zelf of koop ze kant en klaar.
• Dit gerecht smaakt ook lekker met een gepocheerd stukje witvis.